Hmm.... viszont ez kacsa, de legalább fiatal, brávóó és kacsintószmájli
Így legalább két dolgot is kitudok próbálni, egyik az ilyen finom hús sütése percek alatt; a másik a puliszka, amit kukoricalisztből készítek és viszonylag gyorsan 😉 👈ez egy igazi smile.
FIATAL KACSA
MELLE,
PÁROLT KELKÁPOSZTÁVAL
ÉS PIRÍTOTT PULISZKÁVAL
Hozzávalók:
4 db fiatal
kacsa melle (1/16-18 dkg)
1 kisebb
kelkáposzta (kb. 1 kg)
20 dkg
kukoricaliszt
0,5 l víz
4-5 ek.
ecetes gyöngyhagyma
3 ek.
kristálycukor
1,5 dl
fehérbor
őrölt kömény
őrölt kömény
majoránna
bors, só
(1 db piros
színű paprika)
A félliter
vizet, a legkisebb lángon, feltesszük melegedni.
Amikor már kezd
gőzölögni, megsózzuk, beleszórjuk a kukoricalisztet, és folyamatos!!!
kevergetéssel legalább 3 percig főzzük, pufogtatjuk; lehúzzuk a tűzről, majd egyből
letakarjuk egy fedővel és 20-25 percig (lehet több is) saját gőzében
pihentetjük.
Közben a
kelkáposztát megtisztítjuk, szükség szerint a külső leveleit eltávolítjuk, aztán
szép vékonyan felszeleteljük.
Egy
nagyobbacska edényben zsiradékot melegítünk, rászórjuk a kelkáposztát,
megsózzuk, őrölt köménnyel ízesítjük és egy kicsit lepirítjuk, ha a káposzta
nagyjából felére összeesett, meghintjük a kristálycukorral, amivel finoman
megkaramellizáljuk.
Ahogy a
káposzta puhul (itt is el kell mondanom egy kis roppanósság kimondottan jót
tesz neki), meglottyintjuk a borral, hozzáadjuk a gyöngyhagymát és készre
pároljuk.
A fiatal
kacsamelleket a bőrös felén beirdaljuk, de csak a bőrét! sóval, borssal és
majoránnával meghintjük, bedörzsöljük.
Ez száraz
serpenyőben, kis lángon! a bőrös felükkel lefelé elkezdjük sütni 7-8 percig,
aztán átfordítjuk és ezen az oldalon is 6-7 percig sütjük, 5-10 perc pihentetés
után tálalható.
A puliszkát
egy evőkanál segítségével forró zsírba szaggatjuk és megpirítjuk (mint a
dödöllét, van a hajdina gánicát), csak a színek miatt, a pirítás vége felé,
apró kockákra vágott piros színű paprikát adhatunk hozzá.
-Ez a mennyiségű puliszka nem "sok", de szerintem a kelkáposztás körettel kiegészülve pont ölég, ha viszont valaki máshogy gondolja, nyugodtan duplázza meg a hozzávalókat.-
-Ez a mennyiségű puliszka nem "sok", de szerintem a kelkáposztás körettel kiegészülve pont ölég, ha viszont valaki máshogy gondolja, nyugodtan duplázza meg a hozzávalókat.-
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése