Ilyent illetve ehhez hasonlót már készítettem kb. 7 éve.
Ma viszont kipróbáltam, azt a sütési módot, amit igazádiból tavaly hallottam először, de még nem próbáltam... és ez a fordított sütés, amikor a bőrével lefelé kezdjük sütni a combokat, majd félúton átfordítjuk. Valószínűleg eztán mindig így fogom csinálni.
KÉTFŰSZERES
LIBACOMB,
ZÖLDSÉGES-GOMBÁS RIZSKÁSÁVAL
Hozzávalók:
4 db
libacomb
10 dkg
kenyérszalonna
1 kisebb fej
vöröshagyma
15 dkg
sárgarépa
1 szál
szárzeller
30 dkg gomba
20-25 dkg
rizs
1 db
babérlevél
1 dl
fehérbor
1-2
citromkarika
kakukkfű
majoránna
só
A sütőt
bemelegítjük 180 fokra.
A
libacombokat megtisztítjuk, majoránnával, kakukkfűvel és sóval bedörzsöljük,
majd bőrükkel lefelé, egy száraz tepsibe pakoljuk; aztán betoljuk a forró
sütőbe.
70-75 percig
így sütjük, közben, az alatta összegyűlt, kisült zsírjával néhányszor
meglocsolgatjuk.
Ezután
felfordítjuk őket és újabb 70-75 percig, locsolgatva sütjük, illetve amíg meg
nem puhulnak.
(Nekem ez a kb. 2,5 óra ölég volt, a puhuláshoz, de természetesen ez változhat a combok
minőségétől. Ha a puhuláshoz viszonyítva erősnek találjuk a hőfokot…
gyengítsünk rajt.)
A szalonnát,
és a rizshez való zöldségeket feldaraboljuk, felaprítjuk.
A szalonnát,
és hagymát együtt üvegesre sütjük, (szükség szerint a liba zsírjából tehetünk
alá egy keveset) majd hozzáadjuk a gombát, a répát és a zellert, pár percig
pirítjuk, aztán picit megsózzuk, kakukkfűvel, és majoránnával ízesítjük; felöntjük
a borral és 1-2 perc alatt lényegében teljesen elforraljuk.
Ezután a
rizst is hozzáadjuk, aztán a rizs mennyiségének 2,5 szeres sós vízzel
felöntjük, 1 babérlevéllel és 1-2 citromkarikával ízesítve a szokásos módon
készre pároljuk, de közben bele-belekevergetünk, hogy egy kicsit tapadós, kásás legyen.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése