Amikor elhíreszteltem a fészen, hogy Plutykát készítek, szinte egyből jött a kérdés, mi az a plutyka...?
Aztán utána néztem és a következőket találtam, ez nem sok, akkor felénk miért becézgetik így? Végül is mindegy; régen ettem, és most úgy megkívántam 😉
...de miért plutyka, ráadásul a még a "hibajavító" is aláhúzza, oda se neki, szeretem mert finom, és kész, pont.
...de miért plutyka, egyébként felétek van valami más elnevezése a pultykának! ... és ha igen, akkor miért, és mi az 😁 ...amikor ezt plutykának hívják 😬😵
JA! természetesen a kelkáposzta főzelékről beszélek, amit valamiért plutykának hívnak!?
...de miért plutyka, egyébként felétek van valami más elnevezése a pultykának! ... és ha igen, akkor miért, és mi az 😁 ...amikor ezt plutykának hívják 😬😵
JA! természetesen a kelkáposzta főzelékről beszélek, amit valamiért plutykának hívnak!?
KELKÁPOSZTAFŐZELÉK,
PULYKAPÖRKÖLTTEL
Hozzávalók:
a főzelék -
1 db kelkáposzta (kb.1 kg)
1 db kelkáposzta (kb.1 kg)
40 dkg
burgonya
1 db nagyobbacska
paradicsom
1 ek. egész
kömény
2-3 ger.
fokhagyma
3-4 ek.
liszt
bors, só
(1/2 ek.
kristálycukor)
a pörkölt –
60 dkg
pulyka felsőcomb filé
1 nagy fej
vöröshagyma
2 ger.
fokhagyma
1 db paprika
1 db
paradicsom
fűszerpaprika
őrölt kömény
só
A pörkölthöz,
a pulyka combhúst felkockázzuk, vagy már eleve így vásároljuk meg.
A paprikát és
a paradicsomot is kis kockákra daraboljuk.
A vöröshagymát
felaprítjuk, egy kevés zsiradékon üvegesre sütjük, meghintjük fűszerpaprikával,
aztán egyből hozzáadjuk a paprikát és a paradicsomot, megsózzuk, őrölt
köménnyel és fokhagymával ízesítjük, annyi vízzel ami épp ellepi, legalább 10-15 percig csendesen rotyogtatjuk
tehát pörköltalapot készítünk.
A felkockázott
húst az alapba rakjuk, és vízzel felöntögetve puhára főzzük.
Közben a kelkáposztát,
megtisztítjuk, szükség szerint a külső leveleit, valamint a torzsarészét eltávolítjuk,
majd egy nagyobb lábosban feltesszük főzni, sóval, borssal és egy csapott evőkanálnyi
egész köménnyel ízesítjük. (Természetesen a köményt kiválthatjuk őrölttel is,
de én kimondottan szeretem, kelkáposzta főzelékben az egész köményt.)
Amíg a
káposzta egyet rottyan megpucoljuk a burgonyát, és a paradicsommal együtt, kis
kockákra daraboljuk, aztán a kelkáposztához adjuk.
A lisztből,
egy-két kanálnyi zsiradékkal zsemleszínű rántást készítünk, lehúzzuk a tűzről, zúzott
fokhagymát adunk hozzá, gyorsan elkavarjuk és azonnal felöntjük hideg vízzel,
keverés nélkül félretesszük pihenni, amíg burgonya megpuhul.
A fokhagymás
rántásunkat felkeverjük és a szépen rotyogó főzelékünket besűrítjük vele,
illetve a pörkölt szaftjából is kanalazhatunk hozzá, hogy egy kis színt kapjon.
A főzés
végén egy egész kevés cukorral finomíthatjuk, de ez legyen fakultatív.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése