TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2018. november 27., kedd

Kelkáposzta és pöri avagy Mi az a plutyka?

Amikor elhíreszteltem a fészen, hogy Plutykát készítek, szinte egyből jött a kérdés, mi az a plutyka...?
Aztán utána néztem és a következőket találtam,            ez nem sok, akkor felénk miért becézgetik így? Végül is mindegy; régen ettem, és most úgy megkívántam 😉
...de miért plutyka, ráadásul a még a "hibajavító" is aláhúzza, oda se neki, szeretem mert finom, és kész, pont.
...de miért plutyka, egyébként felétek van valami más elnevezése a pultykának! ... és ha igen, akkor miért, és mi az 😁 ...amikor ezt plutykának hívják 😬😵
JA! természetesen a kelkáposzta főzelékről beszélek, amit valamiért plutykának hívnak!? 

















KELKÁPOSZTAFŐZELÉK,
  PULYKAPÖRKÖLTTEL
Hozzávalók:
a főzelék -
1 db kelkáposzta (kb.1 kg)
40 dkg burgonya
1 db nagyobbacska paradicsom
1 ek. egész kömény
2-3 ger. fokhagyma
3-4 ek. liszt
bors, só
(1/2 ek. kristálycukor)
a pörkölt –
60 dkg pulyka felsőcomb filé
1 nagy fej vöröshagyma
2 ger. fokhagyma
1 db paprika
1 db paradicsom
fűszerpaprika
őrölt kömény
A pörkölthöz, a pulyka combhúst felkockázzuk, vagy már eleve így vásároljuk meg.
A paprikát és a paradicsomot is kis kockákra daraboljuk.
A vöröshagymát felaprítjuk, egy kevés zsiradékon üvegesre sütjük, meghintjük fűszerpaprikával, aztán egyből hozzáadjuk a paprikát és a paradicsomot, megsózzuk, őrölt köménnyel és fokhagymával ízesítjük, annyi vízzel ami épp ellepi, legalább 10-15 percig csendesen rotyogtatjuk tehát pörköltalapot készítünk.
A felkockázott húst az alapba rakjuk, és vízzel felöntögetve puhára főzzük.
Közben a kelkáposztát, megtisztítjuk, szükség szerint a külső leveleit, valamint a torzsarészét eltávolítjuk, majd egy nagyobb lábosban feltesszük főzni, sóval, borssal és egy csapott evőkanálnyi egész köménnyel ízesítjük. (Természetesen a köményt kiválthatjuk őrölttel is, de én kimondottan szeretem, kelkáposzta főzelékben az egész köményt.)
Amíg a káposzta egyet rottyan megpucoljuk a burgonyát, és a paradicsommal együtt, kis kockákra daraboljuk, aztán a kelkáposztához adjuk.
A lisztből, egy-két kanálnyi zsiradékkal zsemleszínű rántást készítünk, lehúzzuk a tűzről, zúzott fokhagymát adunk hozzá, gyorsan elkavarjuk és azonnal felöntjük hideg vízzel, keverés nélkül félretesszük pihenni, amíg burgonya megpuhul.
A fokhagymás rántásunkat felkeverjük és a szépen rotyogó főzelékünket besűrítjük vele, illetve a pörkölt szaftjából is kanalazhatunk hozzá, hogy egy kis színt kapjon.
A főzés végén egy egész kevés cukorral finomíthatjuk, de ez legyen fakultatív. 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése