Egy ideje foglalkoztat a téma, miszerint az európai konyha több részén is készítenek, különböző galuskákat, illetve galuska szerű étkeket, amiket nem csak köretként használnak, hanem önálló fogásként is. Országonként, tájegységenként, mindenféle földi jóval keverik, variálják egybe, ez a káposztától, a tejszínes-sajtos mártásig szinte bármi lehet..., Mi pedig, lényegében a klasszikus tojásos nokedlivel kimerítjük ezeket a lehetőségeket.
Egyébként jómagam, már tettem, néhány, elenyésző kísérletet erre...
Ma is ilyesmiben gondolkodtam, aztán valamiről eszembe jött, hogy akkor már legyen egy kicsit helyi, a Mi tájegységünkre jellemző "galuska", ami nem más, mint a fantasztikus dödölle.
A dödölle készítésének módja, minimálisan eltérhet receptenként, de a lényeg az nem változik. A receptben belinkeltem, azt ahogy én készítem, de mint azt jelzem is, ha van valakinek bevált, saját, dödölle receptje, az készítse azzal; bár szerintem, ennél az ételnél, nem baj ha picivel masszívabb, "keményebb" a Dödi 😉😁
KÁPOSZTÁS DÖDÖLLE
Hozzávalók:
60 dkg
savanyú káposzta
10 dkg
kolozsvári szalonna
10 dkg paraszt
kolbász
1 fej vöröshagyma
rozmaring
4 adag
dödölle
A dödölle
receptjét >ITT< találod; én így készítem, de ha van
saját bevált recepted, akkor készítsd azzal.
A savanyú káposztát
szükség szerint kimossuk, majd egy éles késsel, kicsit átvagdossuk.
A vöröshagymát
és a szalonnát felaprítjuk és egy nagy serpenyőben együtt elkezdjük, pirítani.
A kolbászt
vékony karikákra vágjuk, és amikor a hagymás alap kezd szép színt kapni, hozzáadjuk.
1-2 perc
pirítás után jöhet a káposzta, alapon összekeverjük, rozmaringgal ízesítjük, aztán egy kevés vízzel
felöntve kívánt puhaságúra pároljuk, de amennyire csak lehet a levét elforraljuk.
A kiszaggatott
dödöllét jelen esetben, egy másik serpenyőben, hagyma nélkül szépen
megpirítjuk, majd a káposztával összefogatjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése