TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2018. június 20., szerda

Zöldbab és zsálya avagy Véletlen, és jó lett


Ma véletlenül "kemény, erős, nagyon jó minőségű 10 %-os" főzőtejszínre nyúltam rá...
...jó duma, de az is lehet, hogy csak a % % % % jelek villogtak előttem, na meg egy bongyor szőke, és valószínű ezért lehetett ez a ballépés, ami nem is annyira az...
Nem is magyarázkodom tovább, ez volt, ezt kellett elhasználnom és jó lett így is.
Na de az a  szőke... 















FOKHAGYMÁS SERTÉSKARAJ,
  ZSÁLYÁS-ZSENGE ZÖLDBABRAGUVAL
    ÉS PIRÍTOTT BURGONYÁVAL
Hozzávalók:
60 dkg sertéskaraj
5-6 ger. fokhagyma
bors
40 dkg zsenge sárgahüvelyű zöldbab
10 dkg kolozsvári szalonna
1 db kaliforniai paprika – zöld
2 dl főzőtejszín
friss zsálya
őrölt kömény
A sertéskarajt felszeleteljük, picit megklopfoljuk.
A fokhagymát megpucoljuk, és fokhagymanyomó segítségével, egy tálba passzírozzuk, frissen őrölt borssal erősítjük, majd egy kis, kézi habverővel vagy mártáskeverővel kevergetve, fokozatosan, étolajat adunk hozzá (kb. 3 deci); aztán ebbe a pácba pakoljuk a hússzeleteket, alaposan átforgatjuk és egy éjszakán át, letakarva, hűtőben érleljük. (Az olaj mennyisége szükség szerint változhat, ez függhet a szeletek nagysága és az edény méretétől is, de amikor a hűtőbe tesszük, az olaj fedje be a húsokat.)
A bepácolt hússzeleteket egy serpenyőben szépen megsütjük, megsózzuk és tálalásig melegen tartjuk.
A zöldbabot megtisztítjuk, nagyobb darabokra elvágjuk, (én csak megfeleztem), majd forrásban levő, sós vízben 5 percig főzzük; leszűrjük, lehűtjük.   
A szalonnát apró kockákra daraboljuk, és a paprikát is felkockázzuk.
Egy serpenyőben, együtt, elkezdjük pirítani a szalonnát és a paprikát, 2-3 perc múltán, hozzáadjuk az előfőzött zöldbabot, felöntjük a főzőtejszínnel, egy kis köménnyel és egy jó adag aprított, friss zsályával ízesítve, szép lassan összeforraljuk.
Tálaláskor a karajszeletekre halmozzuk a ragut, most épp, pirított burgonyával, de rizzsel is köríthetjük.
Talán a képen is jól látszik, ez most, a „erős minőségű” főzőtejszínnek köszönhetően, nem egy sűrű, mártásos jellegű ragu lett, de ez nem is baj, sőt így legalább jobban érvényesül a zöldbab enyhén roppanós állaga.












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése