Ma véletlenül "kemény, erős, nagyon jó minőségű 10 %-os" főzőtejszínre nyúltam rá...
...jó duma, de az is lehet, hogy csak a % % % % jelek villogtak előttem, na meg egy bongyor szőke, és valószínű ezért lehetett ez a ballépés, ami nem is annyira az...
Nem is magyarázkodom tovább, ez volt, ezt kellett elhasználnom és jó lett így is.
Na de az a szőke...
FOKHAGYMÁS SERTÉSKARAJ,
ZSÁLYÁS-ZSENGE
ZÖLDBABRAGUVAL
ÉS PIRÍTOTT BURGONYÁVAL
Hozzávalók:
60 dkg
sertéskaraj
5-6 ger.
fokhagyma
bors
40 dkg zsenge
sárgahüvelyű zöldbab
10 dkg kolozsvári
szalonna
1 db kaliforniai
paprika – zöld
2 dl
főzőtejszín
friss zsálya
őrölt kömény
só
A sertéskarajt
felszeleteljük, picit megklopfoljuk.
A fokhagymát
megpucoljuk, és fokhagymanyomó segítségével, egy tálba passzírozzuk, frissen
őrölt borssal erősítjük, majd egy kis, kézi habverővel vagy mártáskeverővel
kevergetve, fokozatosan, étolajat adunk hozzá (kb. 3 deci); aztán ebbe a pácba
pakoljuk a hússzeleteket, alaposan átforgatjuk és egy éjszakán át, letakarva, hűtőben
érleljük. (Az olaj mennyisége szükség szerint változhat, ez függhet a szeletek
nagysága és az edény méretétől is, de amikor a hűtőbe tesszük, az olaj fedje be
a húsokat.)
A bepácolt hússzeleteket egy serpenyőben
szépen megsütjük, megsózzuk és tálalásig melegen tartjuk.
A zöldbabot megtisztítjuk,
nagyobb darabokra elvágjuk, (én csak megfeleztem), majd forrásban
levő, sós vízben 5 percig főzzük; leszűrjük, lehűtjük.
A szalonnát
apró kockákra daraboljuk, és a paprikát is felkockázzuk.
Egy
serpenyőben, együtt, elkezdjük pirítani a szalonnát és a paprikát, 2-3 perc
múltán, hozzáadjuk az előfőzött zöldbabot, felöntjük a főzőtejszínnel, egy kis köménnyel
és egy jó adag aprított, friss zsályával ízesítve, szép lassan összeforraljuk.
Tálaláskor a
karajszeletekre halmozzuk a ragut, most épp, pirított burgonyával, de rizzsel is
köríthetjük.
Talán a
képen is jól látszik, ez most, a „erős minőségű” főzőtejszínnek köszönhetően,
nem egy sűrű, mártásos jellegű ragu lett, de ez nem is baj, sőt így legalább
jobban érvényesül a zöldbab enyhén roppanós állaga.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése