TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2014. július 24., csütörtök

E&B

azŐJÉ bemutatja
  CUKKINI '14 
episode5 
Egyszerű és bizonytalan
A mindennapos csaták folytatódnak a konyhában; 
a cukkini a legegyszerűbb stratégiákat veti be
de lelke mélyén lapul egy régi bizonytalanság...

 
DÖDÖLLE, CUKKINIVEL ÉS KAPROS-TEJFÖLLEL
Hozzávalók:
1 kg burgonya
50 dkg liszt
4 ger. fokhagyma
1 fej vöröshagyma
40-50 dkg cukkini
tejföl
kapor
bors, só
serészsír
Rövid leszek és egyszerű elkészítjük a dödöllét, aminek a „tésztájába” a burgonya összetörésekor, zúzott fokhagymát keverünk.
Sertészsíron elkezdjük pirítani a kiszaggatott dödölléket, amikor kezd szép színt kapni, megszórjuk kis kockára vágott hagymával és tovább pirítjuk. Befejezésként rádobjuk a nagy lyukú reszelőn lereszelt cukkinit és összeforgatjuk, összepároljuk, de csak annyi ideig, hogy a cukkini még roppanós maradjon, sózzuk, borsozzuk.
Tálaláskor kapros-tejföllel meglocsoljuk, de pirított szalonna kockákat is megszórhatjuk.Kicsit bizonytalan vagyok, amikor a dödöllét kell leírnom...
A dödölléhez gyakorlat kell!!!
Ezt a pompás kis étket ezerféle képpen készítik, illetve rengeteg anyaghányaddal találkozhatunk, ha rákeresünk. 1:0,15-től  kezdve a 1:0,60-ig arányban, de olyant is leltem már ami 1:1-be írta rétesliszttel.  Aztán akad olyan recept is ami nem vállalja be a liszt mennyiségét, és csak jelzi, megmagyarázza, hogy mennyit és milyen állagúra kell a „tésztát” dagasztanunk, kevernünk.
Na, kérem szépen, szerény nyomott véleményem szerint a dödölle egyik „titka” a jó ízű burgonya (a Mamikám csak akkor készítette, amikor ilyen burgonyát szereztünk), a másik dolog a víz mennyisége; bár néhány recept ezt is próbálja megírni (én is), de ez nagyon nehéz.
Ennek ellenére a dödölle (nem, ellentmondva magamnak) könnyű és egyszerű dolog, csak ahogy kezdtem gyakorlat kell hozzá. 
...és hogy szeretjük a dödöllét? Milyen legyen az állaga gyengébb, lazább vagy éppen tömörebb, erősebb...? Pff.
Tehát kísérletezzünk és találjuk meg a nekünk tetsző dödöllét illetve semmiért se adjuk fel, ha kezdők lennénk. 

DÖDÖLLE ahogy én készítem 
Burgonya és liszt aránya 1:0,50.
A megtisztított jó ízű burgonyát felkockázzuk sós vízben puhára főzzük (a víz lehet kicsit sósabb a kelleténél, mert a liszt is felvesz belőle).
Ezután annyi vizet hagyunk rajt, hogy éppen ellepje, tehát a burgonya ne lógjon, ne érjen ki a vízből, nagyon picikével több is lehet.
(a fenti receptem szerint, most kerül bele a zúzott fokhagyma)
A tüzet, amennyire tudjuk legyengítjük.
A vízben levő burgonyát egy burgonyatörő segítségével, jól összetörjük, majd ráborítjuk a lisztet.
Nem keverjük, csak jobbra-balra tekerő, forgató mozdulttal rázogatjuk (hülye példa, de ez olyan, mintha bográcsba rázogatnánk az ételt). 


Idővel a tetején a liszt megrepedezik, pöffög, ekkor ezt egy fakanál segítségével szépen oszlassuk el és ezt a fázist 3×, 4× ismételjük meg. Pici lángon és nem kevergetve! Ha így dolgozunk (lángtól és mennyiségtől  függően 10-12 perc) nem szabad, hogy leégjen.
Marika néni ezt, úgy tanította: Hagyd hadd ismerkedjenek össze! 

Amikor ez megtörtént, érezzük, hogy kezd egybeállni a „tészta” akkor már megkeverhetjük illetve fel-le irányuló mozdulatokkal szépen egyállagúra dagaszthatjuk.
Forró zsírba mártott kanállal kiszaggatjuk és pirítjuk.   

       
 
  


Ha van saját, bevált dödölle receptünk, akkor készítsük azzal (én így csinálom) el ezt  pompás kis étket.
 

2 megjegyzés: