Tegnap a boltban egy kedves ismerőssel a lecsóról beszélgettünk, és a trendi újra gondolt éltelekről, amiért igazándiból egyikünk se rajong túlzottan... Ő pedig, a sorai végét azzal zárta: -De a lecsó, az lecsó.
Na, komolyan mondom, én, nem szakmabeli emberkét még nem hallottam ilyen ízesen beszélni ételről; pláne lecsóról. Nem mintha a lecsóval lenne bajom, sőt, szerintem az egyik legőszintébb étek, amibe nem kell más csak paprika, paradicsom, hagyma és só! Ezek mennyisége természetesen emberenként változhat, szoktam is mondani: Ahány ház, annyi szakács.
Aztán ma reggel újra arra gondoltam, hogy milyen ízesen is beszélt.
Délben újra gondoltam rá.
Valamivel később újra gondoltam rá, és hamar neki is láttam a lecsó főzésének, próbáltam egy picikét trendibbé tenni, de újra gondolatomba jött a nagy igazság: A lecsó, az lecsó!
LECSÓS SERTÉSSZELELT,
ÚJKRUMPLIVAL
Hozzávalók:
60 dkg sertéskaraj
10 dkg kolozsvári
szalonna
2 fej vöröshagyma
60 dkg
paprika
50 dkg paradicsom
60 dkg újkrumpli (apróbb)
őrölt kömény
majoránna
só
A sertéskarajt
felszeleteljük, kicsit megklopfoljuk, megsózzuk, őrölt köménnyel és majoránnával
fűszerezzük, meglocsoljuk, megkenegetjük egy kis olajjal, majd grillserpenyőben
szépen megsütjük.
A szalonnát szép
vékonyan felcsíkozzuk, a vöröshagymát félkarikákra szeleteljük és együtt megpirítjuk.
Közben a
paprikát és a paradicsomot is feldaraboljuk, és az alaphoz adjuk, picit
megsózzuk (óvatosan van már benne szalonna!!!).
Az
újkrumplit megtisztítjuk (én egyszerűen, csak megszoktam mosni, és egy erre a célra
elkülönített dörzsis-mosogatószivaccsal jól megdörzsölöm a héját), majd nagyobb darabkákra
vágjuk.
Amikor a lecsónk,
kezd szépen puhulni, beleszórjuk az újkrumplit és fedő alatt, kb. 15 perc alatt készre pároljuk.
A megsült hússzeleteket
elrendezzük a tányéron, és tetejére halmozzuk a krumplis lecsót.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése