Hát, szóval ez a leves nem egy mai dolog, csak akkor amikor a Martinokat ünnepeltük, valahogy nem került sor rá hogy közzétegyem. Utána meg úgy gondoltam, hogy má tökmindendegy..., hisz' nem csak akkor ehetünk efféle finomságokat, amikor „kell”.
Remélem, főtt tojást, soknát és tormát sem csak húsvétkor eszünk :)
Tehát, egy picike névváltoztatás és...
Remélem, főtt tojást, soknát és tormát sem csak húsvétkor eszünk :)
Tehát, egy picike névváltoztatás és...
ÜNNEPI LIBARAGULEVES,
LIBATEPERTŐS BURGONYAGOMBÓCCAL
Hozzávalók:
60-80 dkg libaaprólék vagy szárnytő (persze nem baj ha több)
2 sz. sárgarépa
2 sz. petrezselyem gyökér
1 db paprika
1 db paradicsom
1 fej vöröshagyma
1 kisebb alma
4-5 ger. fokhagyma
4-5 szem szegfűbors
1 kk. egész kömény
só
a burgonyagombóchoz: 10 dkg libatepertő
40 dkg burgonya
10 dkg liszt (burgonyától függően, lehet egy picivel több is)
1 db tojás
kapor
bors, só
Az aprólékot megtisztítjuk, átmossuk, hideg vízben feltesszük főzni, az első forrás után alaposan lehabozzuk, belerakjuk az ízesítőket és szépen lassan készre főzzük.
Főzés közbe néhányszor a tetjén képződő zsíros, „piszkos” részt vékonyan merjük le.
Közben elkészítjük a gombócokat.
A megfőtt burgonyát burgonyanyomón áttörjük és amikor már kihűlt, a tojással, a lisztel, valamint az apróra vágott libatepertővel, sóval, borsal, aprított kaporral, összekavarjuk, összegyúrjuk.
Enyhén vizes kézzel kis (kb.3cm) gombócokat formázunk belőle, amiket sós vízben kifőzünk.
Gombóc főzéskor mindig csináljunk próba főzést, és ha szükséges adjunk még egy kevéske lisztet hozzá, de csak finoman!
Ez a gombóc alapból laza állagú, plusz még a tepertő zsírossága is lazítja, tehát próba főzés után várjunk 5-10 percet amíg „jól” lehűl.
Ne lobogjon túlságosan a víz, de azért forrjon!
A gombócot finoman,óvatosan öbltsük le, (akár a kezünkkel lotyikolva) hogy az erős vízsugár, ne törje szét, a finom, laza gombóckáinkat ;)
Ez csak egy-két jó tanács, de az elkészítése sokkal egyszerűbb!
A levesünket csíkokra vágott zöldségekkel a csontokról leszedett hússal és a gombócokkal tálaljuk.
Ez a gombóc alapból laza állagú, plusz még a tepertő zsírossága is lazítja, tehát próba főzés után várjunk 5-10 percet amíg „jól” lehűl.
Ne lobogjon túlságosan a víz, de azért forrjon!
A gombócot finoman,óvatosan öbltsük le, (akár a kezünkkel lotyikolva) hogy az erős vízsugár, ne törje szét, a finom, laza gombóckáinkat ;)
Ez csak egy-két jó tanács, de az elkészítése sokkal egyszerűbb!
A levesünket csíkokra vágott zöldségekkel a csontokról leszedett hússal és a gombócokkal tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése