TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2015. október 8., csütörtök

Csirke és bab azaz Emlékek, morzsák

Szerintem mindenkinek van, úgymond étel-emléke. Itt olyan régi és egyszerű falatokra gondolok, amiket általában gyermekkorunkban vagy kicsit később is, amíg az Úr engedte, a Nagymamák, Nagypapák szoktak készíteni, amikor összejött a család egy közös, beszélgetős, kis vacsorára. Lényegében nem volt drága, elvileg minden hozzávaló meg volt a kamrában, az elkészítését pedig egyáltalán nem lehetett  a „bonyolult” szóval jellemezni.
Nekem egy ilyen emlékem a  kolbászos-fehér bab, ami egyszerűen, csak úgy össze volt melegítve, és szigorúan kanállal ettünk és egy nagy szelet kenyérrel.
Amikor pedig a Nagypapa készítette, minden unoka ott volt körülötte és néma csendben hallgatta hőstetteit, az isteni illatfelhőkben.
Természetesen ez az étek is az egyszerű hét része, és valóban nincs benne semmi extra.














CSIRKEMELL, KOLBÁSZOS-FEHÉR BABBAL

     ÉS EGYSZERŰ TÖRTBURGONYÁVAL  
Hozzávalók:
60 dkg csirkemell
20 dkg fehér bab ( lehet konzerv is)
15-20 dkg füstölt vagy lángolt kolbász
2 fej vöröshagyma
1 ek. liszt 
2 db babérlevél
petrezselyem zöldje
bors, só    
A babot egy éjszakára beáztatjuk, majd  babérlevéllel ízesített, sós vízben puhára főzzük.
A csirkemellet felszeleteljük, sózzuk, borsozzuk és egy serpenyőben szépen megsütjük.
A kolbászt vékony karikákra daraboljuk. 
A vöröshagymákat félkarikákra vágjuk és forró zsiradékon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a kolbászkarikákat, egy-két perc elteltével a megfőtt babot, leszórjuk egy evőkanál liszttel, egy kis vizet lottyintunk rá és pillanatok alatt elforraljuk, úgy hogy minimális szaftja maradjon; aprított petrezselyemzölddel frissítjük.
A megtisztított burgonyát sós vízben megfőzzük, aztán burgonyatörővel összetörjük, egy kis zsírral lazítjuk.





   


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése