TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2014. január 3., péntek

Az ízek fogságában

Én nem tehetek róla; vannak ízek amiket imádok illetve vannak íz párosok amelyeket szinte már el sem tudok képzelni egymás nélkül. 
Az egyik ilyen az alma-rozmaring és ezt tiszta szívemből ajánlom mindenkinek. Nálam már nem készülhet almás étel rozmaring nélkül, édes sem. Komolyan! Talán emélkeztek rá a szilvához is jó!  
A következő ételben mégis, inkább a savanyú káposzta a főszereplő, az alma és a rozmaring csak kiegészítő ízként szerepelnek; de valljuk meg őszintén milyen film az, ahol gyengék a mellékszereplők...
Hát akkor, bátran, előítéletek nélkül próbáljuk ki ezt a mennyei mannát! 















SAVANYÚ KÁPOSZTÁVAL TÖLTÖTT SERTÉSKARAJ,
       ROZMARINGOS-ALMASZÓSZBAN
Hozzávalók:
4 adag sertéskaraj (kb.:60dkg) 
25 dkg savanyú káposzta
60 dkg alma
1 tk. kristálycukor
0,5 dl fehérbor (elhagyható)
rozmaring (nekem csak szárított ill. őrölt volt itthon) 
só 
A sertéskarajt felszeleteljük (8 szelet) és kiklopfoljuk; sózzuk, őrölt rozmaringgal finoman meghintjük.
A káposztát (igény szerint kimossuk) és éles késsel átvagdossuk, majd ügyesen szétosztjuk a szeletek széleire. Ezután a szeleteket, szorosan feltekerjük; a végeinél fogpiszkálóval megtűzzük (biztos ami biztos). Egy serpenyőben, kevés zsiradékot hevítünk és a tekercseket, minden oldalukról szépen megpirítjuk. 
Az almát meghámozzuk és a magrészét eltávolítjuk, majd kis kockára vágjuk és a hús tekercsek mellé szórjuk. Felöntjük 5-6 dl vízzel, sózzuk és rozmaringgal fűszerezzük; fedő alatt, lassú tűzön pároljuk. 
25-30 perc után a tekercseket kiszedjük és félretesszük; az almás-párolólevet botmixer segítségével pépesítjük, fehérborral és egy teáskanál kristálycukorral ízesítjük. A hústekercseket az almaszószba visszarakva tálalásig melegen tartjuk.
Köretnek 3-4 db szegfűszeggel és 1 babérlevéllel fűszerezett párolt rizst ajánlok, de a sima rizs vagy tészta is megfelel.
(Az alma szósz színét a hús pirításával tudjuk befolyásolni; jobban pirult hús - barnább mártás, és ez az ízében is valamelyest jelentkezhet, markánsabbá teheti. )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése