Drágájim!
Garantálom nektek, hogy ebbe a buktába senki sem fog belebukni.
Egy jó ideje dolgozom ezen a finomságon; szerettem volna megtalálni az igazi jó tésztát és tölteléket.
Ne legyen „száraz” még este sem! Ez volt a fő célom!
Szerintem sikerült, készítsétek el (nem mondom, kell hozzá némi ügyesség, de megoldható) aztán ítéljetek.
Ja! és kíváncsiságból hagyjatok egyet estére :)
MINI BUKTA,
KRÉMES TÖLTELÉKKEL (kb.:30 db)
Hozzávalók:
65 dkg liszt
10 dkg vaj + kenés
3,5 dl tej
3 dkg élesztő
1 db tojás
4 tk. kristálycukor
porcukor
só
A töltelék:
20 dkg alma
5 dkg mák
1 cs. puncs pudingpor (1/2 l tejhez való)
3 dl tej!
3-4 ek. kristálycukor
1 cs. vaníliáscukor
őrölt fahéj
A tészta:
A kristálycukrot elkeverjük a tejben; meglangyosítjuk.
Az élesztőt a kézmeleg, cukros tejben felfuttatjuk.
A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadunk egy csipet sót és a tojás sárgáját, majd beleöntjük a felfuttatott élesztőt és összegyúrjuk, összedagasztjuk. Amikor a tésztánk kezd szépen összeállni hozzáborítjuk a felolvasztott vajat és alaposan beledolgozzuk. Az így kapott finom, laza tésztát konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.
A töltlék:
Az almát lereszeljük.
A mákot ledaráljuk.
A pudingport a csomagoláson írtakkal ellentétben CSAK 3 dl tejjel főzzük meg, majd belekeverjük a reszelt almát és a mákot, cukorral, vaníliás cukorral és őrölt fahéjjal ízesítjük.
A megkelt tésztát félcenti vastagra nyújtjuk, kb.:8×8 centis kockákra vágjuk és a tölteléket elhelyezzük a közepükön. Ügyes mozdulatokkal, sarkosan összehajtjuk, összecsípjük a tésztáinkat, úgy, hogy a töltelék ne buggyanjon ki belőle és az összecsípett felükkel lefelé helyezzük a tepsibe őket. Úgy mint a normál buktánál: olvasztott vajjal kenjük meg vékonyan a közüket (ez a mennyiség nem szerepel a hozzávalók közt); a tetejüket a megmaradt tojásfehérjével kenjük le és díszítésként néhány szem mákot szórhatunk rá.
A tepsiben 20-30 percig újra kelesztjük, majd forró sütőben (gázsütő 5-6-os fokozat) 20-25 perc alatt szépen megsütjük.
Szerintem fontos lehet:
Ez egy nagyon finom, nagyon lágy tészta, ne lisztezzük túl, még nyújtáskor sem, szükség szerint, inkább a kezünket lisztezzük!
Amikor a tésztát, jó erősen összecsípjük, mindig legyen száraz a kezünk!
Ne legyen „száraz” még este sem! Ez volt a fő célom!
Szerintem sikerült, készítsétek el (nem mondom, kell hozzá némi ügyesség, de megoldható) aztán ítéljetek.
Ja! és kíváncsiságból hagyjatok egyet estére :)
MINI BUKTA,
KRÉMES TÖLTELÉKKEL (kb.:30 db)
Hozzávalók:
65 dkg liszt
10 dkg vaj + kenés
3,5 dl tej
3 dkg élesztő
1 db tojás
4 tk. kristálycukor
porcukor
só
A töltelék:
20 dkg alma
5 dkg mák
1 cs. puncs pudingpor (1/2 l tejhez való)
3 dl tej!
3-4 ek. kristálycukor
1 cs. vaníliáscukor
őrölt fahéj
A tészta:
A kristálycukrot elkeverjük a tejben; meglangyosítjuk.
Az élesztőt a kézmeleg, cukros tejben felfuttatjuk.
A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadunk egy csipet sót és a tojás sárgáját, majd beleöntjük a felfuttatott élesztőt és összegyúrjuk, összedagasztjuk. Amikor a tésztánk kezd szépen összeállni hozzáborítjuk a felolvasztott vajat és alaposan beledolgozzuk. Az így kapott finom, laza tésztát konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.
A töltlék:
Az almát lereszeljük.
A mákot ledaráljuk.
A pudingport a csomagoláson írtakkal ellentétben CSAK 3 dl tejjel főzzük meg, majd belekeverjük a reszelt almát és a mákot, cukorral, vaníliás cukorral és őrölt fahéjjal ízesítjük.
A megkelt tésztát félcenti vastagra nyújtjuk, kb.:8×8 centis kockákra vágjuk és a tölteléket elhelyezzük a közepükön. Ügyes mozdulatokkal, sarkosan összehajtjuk, összecsípjük a tésztáinkat, úgy, hogy a töltelék ne buggyanjon ki belőle és az összecsípett felükkel lefelé helyezzük a tepsibe őket. Úgy mint a normál buktánál: olvasztott vajjal kenjük meg vékonyan a közüket (ez a mennyiség nem szerepel a hozzávalók közt); a tetejüket a megmaradt tojásfehérjével kenjük le és díszítésként néhány szem mákot szórhatunk rá.
A tepsiben 20-30 percig újra kelesztjük, majd forró sütőben (gázsütő 5-6-os fokozat) 20-25 perc alatt szépen megsütjük.
Szerintem fontos lehet:
Ez egy nagyon finom, nagyon lágy tészta, ne lisztezzük túl, még nyújtáskor sem, szükség szerint, inkább a kezünket lisztezzük!
Amikor a tésztát, jó erősen összecsípjük, mindig legyen száraz a kezünk!
Valami eszméletlen jó lehet...
VálaszTörlés