Juhász Gyula:
Karácsony felé
Szép Tündérország támad föl szívemben
Ilyenkor decemberben.
A szeretetnek csillagára nézek,
Megszáll egy titkos, gyönyörű igézet,
Ilyenkor decemberben.
…Bizalmas szívvel járom a világot,
S amit az élet vágott,
Beheggesztem a sebet a szívemben,
És hiszek újra égi szeretetben,
Ilyenkor decemberben.
…És valahol csak kétkedő beszédet
Hallok, szomorún nézek,
A kis Jézuska itt van a közelben,
Legyünk hát jobbak, s higgyünk rendületlen,
S ne csak így decemberben.
4 adag pontyszelet
4 db szép nagy burgonya (20-25 dkg/db)
20 dkg gomba
1 db szép paradicsom (10-15 dkg)
majoránna
bors, só
olívaolaj
a panírhoz:
20 dkg zsemlemorzsa
5 dkg kukoricadara
2 ek. darált dió
1 tk. fűszerpaprika
1 mokkáskanál só és cukor
durvára őrölt bors
a páchoz:
1/2 l tej
3 ek. mustár
1 ger. fokhagyma
Karácsony felé
Szép Tündérország támad föl szívemben
Ilyenkor decemberben.
A szeretetnek csillagára nézek,
Megszáll egy titkos, gyönyörű igézet,
Ilyenkor decemberben.
…Bizalmas szívvel járom a világot,
S amit az élet vágott,
Beheggesztem a sebet a szívemben,
És hiszek újra égi szeretetben,
Ilyenkor decemberben.
…És valahol csak kétkedő beszédet
Hallok, szomorún nézek,
A kis Jézuska itt van a közelben,
Legyünk hát jobbak, s higgyünk rendületlen,
S ne csak így decemberben.
ROPOGÓS PONTYSZELET,
VISSZATÖLTÖTT BURGONYÁVAL
Hozzávalók:4 adag pontyszelet
4 db szép nagy burgonya (20-25 dkg/db)
20 dkg gomba
1 db szép paradicsom (10-15 dkg)
majoránna
bors, só
olívaolaj
a panírhoz:
20 dkg zsemlemorzsa
5 dkg kukoricadara
2 ek. darált dió
1 tk. fűszerpaprika
1 mokkáskanál só és cukor
durvára őrölt bors
a páchoz:
1/2 l tej
3 ek. mustár
1 ger. fokhagyma
A zúzott fokhagymát, a tejet, a mustárt összekeverjük és ebben pácoljuk a megtisztított pontyszeleteket (természetesen más fajta halat is használhatunk) legalább 6-8 órán át. A panírhoz valókat is alaposan összekeverjük. A halakat a pácból kivéve kissé lecsöpögtetjük
és beforgatjuk a panír morzsánkba, úgy, hogy mindenhol befedje. A panírt finoman belenyomkodjuk, "préseljük" a halhúsba. Egy tepsibe sütőpapírt rakunk és erre pakoljuk a halszeleteket; sütés előtt, de már a tepsin, meglocsoljuk, megcsepegtetjük a szeleteket olívaolajjal (ne tocsogjon, csak a morzsa egy picikét igya be azt a finom olíva ízt). 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük.
A burgonyát héjában megfőzzük, (igény szerint: pucolva vagy héjastól) félbe vágjuk és egy kis szélét hagyva ki vájjuk a belsejét. A gombát apróra vágva megpirítjuk, hozzáadjuk a összetört "burgonyabelet", befűszerezzük, majd a tűzről levéve, hozzákavarjuk a felkockázott paradicsomhúst (nem muszáj, de, ha túl leves a paradicsom, azért szedjük ki a belét, magos részét). Ezt a burgonyás ragut visszatöltjük a burgonyákba és akár a halakkal együtt szépen megsütjük, összemelegítjük.
Kívül ropogós, belül omlós, puha, a hal is, a köret is.
Mi kell még?! JA! egy pohárka finom bor!... vagy kettő.
3...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése