Karácsonykor (vagy bármikor) az ünnepi menü elengedhetetlen része a hal. A hal ami itthon általában, tengeri halfilé rántva esetleg ponty. Levesként pedig a halászlé amit vagy Apa készít, vagy étteremből hozzuk és másnap este melegítjük.
Én szeretem a halat, de ponttyal úgy vagyok, hogy (ez biztos az én hibám) mindig enyhén „iszapos” ízt érzek :( de emiatt még lehet szeretni a pontyot is, csak ügyesen be kell fűszerezni vagy pácolni. Illetve egy finom, nem szokványos körettel is fel lehet dobni; illetve lehet befolyásolni a össz-ízhatást.
Így tettem én is...
4 adag pontyszelet
80 dkg burgonya
kb. 1,5 dl tej
2-3 dkg vaj + a sütéshez
2 db alma
olívaolaj
1 rozmaring ágacska
őrölt rozmaring
reszelt szerecsendió
citrombors
liszt
só
A megtisztított pontyszeleteket bátran befűszerezzük őrölt rozmaringgal és citromborssal, majd besózzuk. Fóliával letakarva 1 órára hűtőbe rakjuk, hogy a só és a fűszerek jól átjárják. Sütés előtt lisztbe forgatjuk, majd olívaolaj és vaj keverékében szép pirosra sütjük.
A burgonyapürét a hagyományos módon elkészítjük.
Az almát apró kockákra vágjuk és belekeverjük a pürébe amit aprított friss rozmaringgal ízesítünk.
Friss rozmaringgal is fűszerezhetjük a pontyszeleteket, de akkor a sütésnél vigyázzunk, nehogy "sötétebbre piruljon" mert annak negatív hatása is lehet :)
Kontra: ha teljesen véletlenül nincs otthon friss rozmaringunk, ne szaladjunk fűhöz-fához, fűért- fáért, használjuk az őrölt változatot a burgonyapüré ízesítéséhez is.
Kapható morzsolt rozmaring is, de nekem ezzel (gyártókként) fenntartásaim vannak :/
Így tettem én is...
ROZMARINGOS PONTYSZELETEK,
ALMÁS-BURGONYAPÜRÉVEL
Hozzávalók:4 adag pontyszelet
80 dkg burgonya
kb. 1,5 dl tej
2-3 dkg vaj + a sütéshez
2 db alma
olívaolaj
1 rozmaring ágacska
őrölt rozmaring
reszelt szerecsendió
citrombors
liszt
só
A megtisztított pontyszeleteket bátran befűszerezzük őrölt rozmaringgal és citromborssal, majd besózzuk. Fóliával letakarva 1 órára hűtőbe rakjuk, hogy a só és a fűszerek jól átjárják. Sütés előtt lisztbe forgatjuk, majd olívaolaj és vaj keverékében szép pirosra sütjük.
A burgonyapürét a hagyományos módon elkészítjük.
Az almát apró kockákra vágjuk és belekeverjük a pürébe amit aprított friss rozmaringgal ízesítünk.
Friss rozmaringgal is fűszerezhetjük a pontyszeleteket, de akkor a sütésnél vigyázzunk, nehogy "sötétebbre piruljon" mert annak negatív hatása is lehet :)
Kontra: ha teljesen véletlenül nincs otthon friss rozmaringunk, ne szaladjunk fűhöz-fához, fűért- fáért, használjuk az őrölt változatot a burgonyapüré ízesítéséhez is.
Kapható morzsolt rozmaring is, de nekem ezzel (gyártókként) fenntartásaim vannak :/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése