Ha dédanyáink gyümölcsöshúst tettek volna az ünnepi asztalra az öreg úgy megkergette volna őket, hogy még mi is szaladnánk a mai napig. Szerencsére ez mára már szépen megváltozott. Bár, ahogy vissza emlékszem a gyermekkoromra; nálunk mindig gyümölcs illetve kompót volt a sült vagy a rántott csirke mellé (tudom az más). Aztán lassan megszoktuk azt is, hogy a rántott sajt (ráadásul Camembert), nem csak tartármártással jó, hanem áfonyalekvárral is; a vadsültekről nem is beszélve.
A gyümölcsöshúsok közül talán a legnépszerűbb, és talán a legelső variáció, amit megkedveltünk az aszalt szilvás csirke illetve pulykamell.
Az elkészítésében számtalan lehetőség áll rendelkezésünkre. Készíthetjük panírozva, natúron vagy bordírozva (szalonnába burkolva), a szilvát borban, pálinkában áztatva... rakhatunk mellé bármilyen sajtot (én a füstöltet ajánlom), de akár sonkát is. Mindenki a saját ízlésének megfelelően alakítja. Én a szaftos dolgokat szeretem, de igazán finom, pikáns és őrülten jó módozatot, nem nagyom találtam :(
Tehát, muszáj volt nekem elkészítenem.
60 dkg csirkemell
kb. 20 szem aszalt szilva
1,5 dl fehérbor
1,5 dl víz
1,5 dl tejszín
2 ek. liszt
tárkony
ételízesítő
só
A csirkemellet akkora darabkákra vágjuk, hogy egy szem szilvát bele tudjunk göngyölni (kb. 20 db-mint a szilva). A húsokat kiklopfoljuk, besózzuk és a szilvákat ügyesen belegöngyöljük. Egy nagyobb serpenyőben, kevés kis zsiradékon előpároljuk a húsainkat, de úgy, hogy a göngyölegek „nyitott" fele kerüljön alulra és gyenge tűzön 10-15 percig, fedő alatt pároljuk -nem nagyon mozgatjuk- ez azért kell, hogy a húsok összetűzködés nélkül is egyben maradjanak. Majd felöntjük a vízzel és a borral ízesítjük tárkonnyal valamint ételízesítővel, jól összeforraljuk. A lisztel és a tejszínnel habarást készítünk, és besűrítjük a szaftot. Készre főzzük, igény szerint citromlével zamatosíthatjuk vagy külön gerezdeket kínálunk mellé, párolt rizzsel tálaljuk.
ASZALT SZILVÁS CSIRKEMELL,
TÁRKONYOS-FEHÉRBOR MÁRTÁSBAN
Hozzávalók:60 dkg csirkemell
kb. 20 szem aszalt szilva
1,5 dl fehérbor
1,5 dl víz
1,5 dl tejszín
2 ek. liszt
tárkony
ételízesítő
só
A csirkemellet akkora darabkákra vágjuk, hogy egy szem szilvát bele tudjunk göngyölni (kb. 20 db-mint a szilva). A húsokat kiklopfoljuk, besózzuk és a szilvákat ügyesen belegöngyöljük. Egy nagyobb serpenyőben, kevés kis zsiradékon előpároljuk a húsainkat, de úgy, hogy a göngyölegek „nyitott" fele kerüljön alulra és gyenge tűzön 10-15 percig, fedő alatt pároljuk -nem nagyon mozgatjuk- ez azért kell, hogy a húsok összetűzködés nélkül is egyben maradjanak. Majd felöntjük a vízzel és a borral ízesítjük tárkonnyal valamint ételízesítővel, jól összeforraljuk. A lisztel és a tejszínnel habarást készítünk, és besűrítjük a szaftot. Készre főzzük, igény szerint citromlével zamatosíthatjuk vagy külön gerezdeket kínálunk mellé, párolt rizzsel tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése