Valamiért úgy érzem, (talán a formája, talán a töltelékek variálhatóság miatt) a göngyölt húsok az ünnepi, vasárnapi asztal részévé vált. Ez nem is baj, sőt! A ember ilyen alkalmakkor, próbálja magát oda tenni és így születnek a remekművek. Megint csak azt tudom mondani merjünk variálni:
FANTÁZIA, BÁTORSÁG, JÓ ÉTVÁGY !!!
A következő napokban több, göngyölt receptemmel is találkozhattok; de ezeken is lehet még változtatni, ínyünkre alakítani...
Nekem könnyű dolgom volt, túl sokat nem kellet gondolkodnom az alapanyagokon, mert azt az bizonyos 5 dolgot kellett használnom, a SparChef jóvoltából...
PÁROLT GÖNGYÖLT HÚS,
FOKHAGYMÁS-BAZSALIKOMOS RIZZSEL
Hozzávalók:
60 dkg sertéskaraj
10 dkg sonka
10 dkg sajt
10 dkg zeller
2 dl vörösbor
3 db zsemle
3 db tojás
8 ek. ketchup
olívaolaj
liszt, só
rizs
bazsalikom
fokhagyma
A beáztatott és jól kifacsart zsemléket összekeverjük a tojásokkal, ízesítjük sóval valamint 5-6 evőkanál ketchuppal. A sajtot és a sonkát felcsíkozzuk. A felszeletelt húsokat kiklopfoljuk, besózzuk és rárakjuk, rákenjük a zsemlés tölteléket, majd a sonka és sajt csíkokat is rápakoljuk. Ügyesen felgöngyöljük őket, úgy, hogy a végeinél egy-egy fogvájóval eltűzzük; ezzel meggátoljuk a töltelék kifolyását. Lisztbe forgatva, olívaolajon elősütjük a rudacskáinkat majd felöntjük a vörösborral és fele annyi vízzel. A zellert apróra felkockázzuk és a húsok közé, a párolóléhez adjuk. Közben hagyományos módon, olívaolajon elkészítjük a rizst, amit fokhagymával (én 25 dkg rizshez, bátran, 4-5 gerezd fokhagymát is beleraktam) és bazsalikommal ízesítünk. Kb.: félóra fedő alatt történő párolás után a húsokat kiszedjük, és fólia alatt tartjuk a tálalásig. A boros, zelleres szafthoz hozzákeverünk 2-3 evőkanál kechupot és jól kiforraljuk, tálaláskor meglocsoljuk vele a húsokat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése