Egy kedves hölgy ismerősöm, aki nagy egészség mániás, azzal kéréssel fordult hozzám: Segíts! a gyerek nem eszi meg a halat.
Majd elmondta, hogy már beszélt neki azokról a fantasztikus Omega3 zsírsavakról, meg a fehérjékről és a sok-sok vitaminról; de mindhiába. Szinte pityeregve hebegte, hogy a foszfor, fluor, vas, szelén, kálciun, kálium és jód nevek hallatán az a drága gyermek olyan grimaszokat vágott..., és nem tudta rászedni arra, hogy legalább hetente egyszer egyen halat.
Na, akkor készítsünk olyan közeget, amiben nem annyira "zavaró" a hal íz, de őrülten finom :)
PÓRÉLEVES, HALASGALUSKÁVAL
Hozzávalók:
20 dkg halfilé
2 db tojás
5 dkg zsemlemorzsa
1 szál póréhagyma
2 dl fehérbor (félédes)
5 dkg margarin
2 ek. liszt
1 ek. cukor
ételízesítő
citrom
kapor
szerecsendió
bors, só
A halfilé pár perc alatt elősütjük, sütőben vagy serpenyőben. A filéket sütés előtt töröljük "szárazra"és forgassuk lisztbe; ha serpenyőben sütjük, célszerű sütés után is le itatni róla a felesleges zsiradékot. A kihűlt haldarabokat, egy keverő tálba téve, villával törjük össze amennyire csak tudjuk. Majd adjuk hozzá a tojásokat és a zsemlemorzsát, sózzuk és borsozzuk meg, egy jó adag kaporral ízesítsük, aztán nagyon alaposan keverjük össze.
Ezek után a póréhagymát vágjuk fel fél centis kockákra és pároljuk meg margarinon. Szórjunk rá 2 ek. lisztet, jól forgassuk át, (a pirítással vigyázzunk, nehogy megégjen a hagyma) és öntsük fel a borral, keverjük simára. Egy liter vízzel, ételízesítővel és őrölt szerecsendióval forraljuk fel a levesünket. Amikor forr, gyengítsük le és teáskanál segítségével szaggassuk bele a galuskákat. Lassú! nem lobogó forrásban főzzük készre a galuskákat. A készre főtt levesünket pikanterizálhatjuk ( ez egy szép szó lett XD) ízlés szerinti mennyiségű citromlével; én kb. egy fél citrom levét tettem ebbe a levesbe.
Csak 1 tanács: galuska ill. gombóc készítésekor minden esetben csináljunk próba főzést!
Csak 1 tanács: galuska ill. gombóc készítésekor minden esetben csináljunk próba főzést!
(Y)
VálaszTörlés