Szóval, már egy jó ideje, fejemben van (gondolatban) a Pásztortarhonya, ami egy népi, olcsónak számított, pörköltalapon készülő egytálétel tarhonyával, burgonyával és általában vagy jó esetben kolbásszal, szalonnával.
Ennek van egy úribb, gazdagabb változata a Pásztorhús, ahol a kolbászt már hússal (pörköttel) helyettesítik, de azért itt sem okoz óriási problémát, ha kerül bele icike-picike kolbászka.
A héten szerencsém volt akciós vaddisznóhúshoz, gondoltam ez pont jó lesz nekem, egy igazán úri, de mégis csak olcsóbb Pásztorhúshoz (ha már megadhatom a módját) és így ténylegesen is a fejemben lehet, igaz csak egy kis időre... onnan pedig irány a bendőm.
Hama-hama átugrottam a maszekhoz, finom csípős kolbászért, hogy jól "elrontsam" vele a szám ízét és az étkemet 😉😁
Hazaérve, egyből neki is álltam a főzésnek és mint minden bölcs ember a kolbász szeletelésével kezdtem; mivel az első szelet falat darabka pár centi, kicsit vastagnak bizonyult, gyorsan félredobtam, épphogy eltudtam kapni a számmal.
Aztán folytattam tovább,... de a fene egye meg, csak nem akart sikerülni ez a nyomorúságos szeletelés, darabolás, most már mindegy minek nevezzük, a végén úgyis haraptam...
Mindezen szomorú nehézségek ellenére elkészült az én Pásztorhúsom fincsi vaddisznóhússal és kolbász előétellel 😋😊
PÁSZTORHÚS
VADBÓL
Hozzávalók:
1 kg vaddisznó pörkölthús
15 dkg kolozsvári szalonna
2 fej vöröshagyma
2-3 ger. fokhagyma
2 db paprika
1 db paradicsom
80 kg burgonya
20 dkg tarhonya
fűszerpaprika
kakukkfű
kömény
só
sertészsír
A vaddisznóhúst felkockázzuk és a
kolozsvári szalonnát is kis kockákra vágjuk.
A vöröshagymát felaprítjuk
sertészsíron aranysárgára sütjük, majd hozzáadjuk a húst és a szalonnát.
Amikor a hús már finoman lepirult,
megsózzuk, köménnyel, kakukkfűvel és zúzott fokhagymával ízesítjük, meghintjük
fűszerpaprikával, és vízzel felöntögetve, lényegében pörköltet főzünk.
Közben a tarhonyát szárazon
megpirítjuk, a burgonyát felkockázzuk, a paprikát és a paradicsomot is nagyobb
darabokra vagdossuk.
A sütőt bemelegítjük 180 fokra.
Ha a hús már kellően megpuhult,
belekeverjük a pirított tarhonyát, a kockákra burgonyát a paprikát és a paradicsomot,
felöntjük annyi vízzel, ami épphogy ellepi, 1-2- perc alatt összeforraljuk
(szükség szerint utóízesítjük), majd egy fedővel lefedve, betesszük az előmelegített
sütőbe 30 percre, aztán onnan kivéve, fedő alatt, még 15 percig pihentetjük, csemegeuborkával,
almapaprikával vagy jóféle házi savanyúsággal kiegészítve kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése