TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2020. november 11., szerda

Liba és árpa avagy a Ha már Ton napja van

Mivel tegnap befaltam a káposztát és a burgonyát, ma egy afféle magyaros hangulatot adtam  libamenümnek 😉
A levest majd holnap hozom vagy valamikor, most a melleké a főszerep 😊😋 














MAJORÁNNÁS LIBAMELL
  MAGYAROS ÁRPAKÁSÁVAL
Hozzávalók:
2 db egész csontos libamell (2x  kb.75 dkg)
20 dkg árpagyöngy (gersli)
1 fej vöröshagyma
2 ger. fokhagyma
30 dkg paprika
25 dkg paradicsom
10 dkg csemegeuborka
őrölt kömény
majoránna (őrölt,  most találkoztam vele először)
lestyán
bors, só
A libamelleket leválasztjuk a csontról, picit megformázzuk (a felesleges zsíros részeket levágjuk, a hártyákat eltávolítjuk, a csontból levest főzünk.)










A levágott, zsíros, bőrös részeket felkockázzuk és tepertőnek kisütjük, a zsírját félre tesszük.
(Ha csak libamellfilével dolgozunk, ez a fázis kimarad.)
A gerslit néhány órára (akár egy éjszakára) hidegvízben áztatjuk; ezután leszűrjük, leöblítjük, és lestyánnal ízesített, sós vízben „pattanós” puhára főzzük.
A paprikát, a paradicsomot és az csemegeuborkát felcsíkozzuk.
A vöröshagymát felszeleteljük, egy kis libazsíron megfuttatjuk, majd hozzáadjuk a többi zöldséget, zúzott fokhagymával, köménnyel és majoránnával ízesítve lecsószerűen, rövid lére, megsütjük, majd összeforgatjuk a leszűrt, leöblített, finom, roppanós főtt gerslivel.
A sütőt bemelegítjük 160-170 fokra.
A libamellek bőrét beirdaljuk, (de csak a bőrét, a húsába nem vágunk bele!), sóval borssal, majoránnával ízesítjük, alaposan bedörzsöljük.
Egy száraz serpenyőben, a bőrével lefelé, közepes lángon 5-6 percig pirítjuk, illetve kisütjük a zsírját, majd átfordítjuk és ott is 3-5 percig sütjük.
-Célszerű olyan serpenyőt használni amit a sütőbe is berakhatunk.-
Ha a serpenyőnket nem tudjuk berakni sütőbe, akkora melleket átrakjuk egy tepsibe, meglocsoljuk a zsírjával, és az előmelegített sütőben 6-10-12 percig sütjük (ez ugyi attól függ mennyire szeretnénk átsütni, de semmiképp nem szárítsuk ki -köszi-).
A sütőből kivéve, legalább! 5 percet pihentetjük.
A még meleg árpakásába tálaláskor 4-5 evőkanál tejfölt keverünk, kiadagoljuk, tetejére tesszük a pihentetett és felszeletelt libamellet, aztán megszórjuk a tepertővel.
-Ha már magyaros akkor kiegészítőként egy kis csípőset kínálhatunk mellé.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése