Mivel tegnap befaltam a káposztát és a burgonyát, ma egy afféle magyaros hangulatot adtam libamenümnek 😉
A levest majd holnap hozom vagy valamikor, most a melleké a főszerep 😊😋
MAJORÁNNÁS LIBAMELL
MAGYAROS ÁRPAKÁSÁVAL
Hozzávalók:
2 db egész csontos libamell (2x kb.75 dkg)
20 dkg árpagyöngy (gersli)
1 fej vöröshagyma
2 ger. fokhagyma
30 dkg paprika
25 dkg paradicsom
10 dkg csemegeuborka
őrölt kömény
majoránna (őrölt, most találkoztam vele először)
lestyán
bors, só
A libamelleket leválasztjuk a csontról,
picit megformázzuk (a felesleges zsíros részeket levágjuk, a hártyákat
eltávolítjuk, a csontból levest főzünk.)
A levágott, zsíros, bőrös részeket
felkockázzuk és tepertőnek kisütjük, a zsírját félre tesszük.
(Ha csak libamellfilével dolgozunk,
ez a fázis kimarad.)
A gerslit néhány órára (akár egy
éjszakára) hidegvízben áztatjuk; ezután leszűrjük, leöblítjük, és lestyánnal ízesített,
sós vízben „pattanós” puhára főzzük.
A paprikát, a paradicsomot és az csemegeuborkát
felcsíkozzuk.
A vöröshagymát felszeleteljük, egy
kis libazsíron megfuttatjuk, majd hozzáadjuk a többi zöldséget, zúzott
fokhagymával, köménnyel és majoránnával ízesítve lecsószerűen, rövid lére,
megsütjük, majd összeforgatjuk a leszűrt, leöblített, finom, roppanós főtt gerslivel.
A sütőt bemelegítjük 160-170
fokra.
A libamellek bőrét beirdaljuk, (de
csak a bőrét, a húsába nem vágunk bele!), sóval borssal, majoránnával ízesítjük,
alaposan bedörzsöljük.
Egy száraz serpenyőben, a bőrével
lefelé, közepes lángon 5-6 percig pirítjuk, illetve kisütjük a zsírját, majd
átfordítjuk és ott is 3-5 percig sütjük.
-Célszerű olyan serpenyőt
használni amit a sütőbe is berakhatunk.-
Ha a serpenyőnket nem tudjuk
berakni sütőbe, akkora melleket átrakjuk egy tepsibe, meglocsoljuk a zsírjával,
és az előmelegített sütőben 6-10-12 percig sütjük (ez ugyi attól függ mennyire
szeretnénk átsütni, de semmiképp nem szárítsuk ki -köszi-).
A sütőből kivéve, legalább! 5
percet pihentetjük.
A még meleg árpakásába tálaláskor 4-5
evőkanál tejfölt keverünk, kiadagoljuk, tetejére tesszük a pihentetett és felszeletelt
libamellet, aztán megszórjuk a tepertővel.
-Ha már magyaros akkor kiegészítőként
egy kis csípőset kínálhatunk mellé.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése