Ma is gyorsan, csak úgy, bla-bla-bla, összedobtam.... így szoktam kezdeni általában a bejegyzéseimet.
Na ez most csak az elején volt igaz, mert ugyi pácoltam, annak meg aztán kell az idő, (lehetet volna több is).
A cékla sütése is legalább egy óra, mert kell neki az idő.
Elfogyasztani nem tartott sokáig, de rászánni magam, hogy ezt megírjam valamint lebeszélni, hogy túlságosan áradozzak róla... na! ahhoz már kellett az idő és az erő.
MENNYEI SÜLT CÉKLA
BALZSAMECETTEL ÉS ALMÁVAL
Hozzávalók:
1 kg célka (apróbb)
8 ger. fokhagyma
2 db alma
6-8 ek. balzsamecet + 4 ek.
kakukkfű
só
olívaolaj
A céklákat vékonyan meghámozzuk,
majd gerezdekre, szeletekre, kockákra daraboljuk; ezt a cékla mérete is
befolyásolja, nekem szerencsésen apróbbakhoz volt szerencsém ezért csak 6 gerezdre
vágtam őket.
Egy kis tepsit kibélelünk
alufóliával (ez a tepsi tisztítása érdekében ajánlatos), beleszórjuk, a céklát
és a megtisztított fokhagymagerezdeket, megsózzuk, meglocsoljuk a 6-8 evőkanál balzsamecettel
és egy kevéske olívaolajjal, kakukkfűvel fűszerezzük aztán alaposan
összeforgatjuk.
Előmelegített sütőben, fóliával
letakarva, 180 fokon 45 percig sütjük, ezután a fóliát levesszük, hozzáadjuk a megpucolt, gerezdekre vágott almát, ismét
meglocsoljuk 4 evőkanálnyi balzsamecettel és még 15 percig, erősebb (200) hőfokon sütjük, készre sütjük.
Ez egy fantasztikus és talán formabontó
körítés sültek mellé, jelen esetben egy napig mustáros-borsos pácban érlelt sertéstarjával faltam be.
-Természetesen a céklák sem
egyformák, ezért ellenőrizzük a puhulását.-
-Ha van hozzá szerencsénk, mindenképp próbáljuk ki a citromos kakukkfüvet 👌-
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése