Már régóta tervezgetem, hogy egy igazi jó torosrépát készítek saját ínyemre és a legegyszerűbben. Aki nem ismerné ezt, elárulom a nagy titkot, ez lényegében ugyanolyan mint a toroskáposzta, csak épp savanyított tarlórépából (kerekrépából) készül.
No ezzel igazándiból kettő probléma van:
No ezzel igazándiból kettő probléma van:
1. viszonylag ritkán (sőt) tartok disznóvágást itt fent az első emeleten..
2. savanyított répát is ritkán tudok szerezni, vagy legalább is nem akkor kapható a zöldségesnél amikor ihletem támad rá, illetve pár éve vásároltam egy nagy üzletbe, de az vastag volt és inkább egy fincsi savanyúságra emlékeztetett az íze.
Mindegy, ezt is beírom a majd-ok közé 😉
Na de, kérem szépen és tisztelettel, itt lép be a képbe Irenke, aki a minap azzal (és egy zacskóval) csengetett be hozzám, hogy -"ugye szeretem a répát is?" Naná! ...és a mindent is!
Alakul a dolog répa már van, gyerünk a fagyóba.. ez a darab hús pont jó lesz... ja ez marha... pff, oda se neki... a répa hm... hát az meg úgy a maga valójában van és kicsit még földes is... most már nincs visszaút... meg kell oldanom... 👊
És megoldottam ezt is...csak úgy, mint a mindent is 😁😇
FEHÉRBOROS RÉPAFŐZELÉK
KOLBÁSSZAL ÉS MARHAHÚSSAL
Hozzávalók:
50-60 dkg marha pörkölthús
(lábszár, lapocka v. comb)
15 dkg parasztkolbász
10 dkg kolozsvári szalonna
1 nagy fej vöröshagyma
3 ger. fokhagyma
3-4 db paprika
1 db paradicsom
1 p. tejföl (150g)
3-4 ek. liszt
fűszerpaprika
őrölt kömény
majoránna
1 kg tarlórépa / kerekrépa (nem
baj, ha picit több)
1 dl fehérbor
1 ek. almaecet
8 szem borókabogyó
só
sertészsír
A tarlórépát megtisztítjuk,
meghámozzuk, majd nagylyukú reszelőn belereszeljük egy tálba, megszórjuk 1 teáskanál
sóval, ráöntjük a fehérbort és az almaecetet, hozzáadunk 6-8 szem zúzott
borókabogyót, majd alaposan összekeverjük, picit megnyomkodjuk és
felhasználásig félretesszük.
A marhahús felkockázzuk, a
kolbászt felkarikázzuk, a paprikát és a paradicsomot felszeleteljük, feldaraboljuk.
A vöröshagymát és a szalonnát felaprítjuk,
sertészsíron üvegesre sütjük, hozzáadjuk a húst és kevergetve addig sütjük amig
elveszti nyers színét, ekkor megsózzuk, belekeverjük a paprikát és a
paradicsomot, zúzott fokhagymával, köménnyel, majoránnával ízesítjük,
meghintjük egy kis fűszerpaprikával, aztán vízzel felöntögetve -lényegében és gyakorlatában-
pörköltet készítünk.
Amikor a hús már kellően megpuhult
hozzáadjuk a kolbászt és a finoman kinyomkodott répát (nem kell túlságosan,
hisz’ ebben vannak az ízek), felönjük annyi vízzel, hogy épp ellepje és összeforraljuk.
A répának nem kell sok főzés.
Befejező műveletként tejfölös habarással
sűrítjük.
Tálaláskor tejfölt kínálhatunk pluszba
mellé.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése