TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2020. november 24., kedd

Zöldség és gombóc avagy Egy nap hús nélkül

Ma nem kívántam a húst, egyre gyakrabban vagyok így ezzel mostanában, ha előtte napokban jól bezabá, eszek húst.
Ma egyszerűen a zöldséglevesre voltam rá állva, de nem bítam ki, hogy egy kicsit máshogy, egy kis kunkorral készítsem el, ami nem is ördöngös dolog, talán csak ügyességet kíván; viszont a nevét is megváltoztatja.
A leves után pedig mákos tészta volt és ennek két magyarázata is van:
1.-nagyon régen ettem má kostésztát.
2.-végül is a mákos tészta is zöldség mert, hogy nem hús az biztos 😜 




 










GOMBÓCLEVES ZÖLDSÉGESEN
Hozzávalók:
2 szál sárgarépa
1 szál petrezselyem gyökér
1 fej vöröshagyma
1 p. tejföl
1 ek. liszt
lestyán
oregánó
-a gombóc:
40 dkg burgonya
10 dkg liszt
5 dkg füstölt sajt
1 db tojás
rozmaring
bors, só
A burgonyát héjában megfőzzük, megpucoljuk.
A megfőtt burgonyát burgonyanyomón áttörjük és amikor már kihűlt, a tojással, a lisztel, valamint a füstölt sajttal, sóval, borssal, aprított rozmaringgal ízesítve, összekavarjuk, „összegyúrjuk”.
Enyhén!!! megnedvesített kézzel, könnyű, laza mozdulatokkal, kis (kb.2-3cm) gombócokat formázunk belőle, amiket egyből a gyöngyöző forrásban levő sós vízben teszünk és 5-6 perc alatt kifőzünk.




Nekem kb.30 gombócocska is kijön, ebből a mennyiségből.




 
Közben egy tál hideg vizet oda készítünk.
Ez a gombóc alapból laza állagú, ezért amikor már megfőttek, egy szűrőkanál segítségével, szedjük át őket a hideg vízzel töltött tálba, aztán pár perc elteltével, már bátrabban leszűrhetjük, tálalásig félre tesszük.
A leveshez a vöröshagymát és a zöldségeket, felaprítjuk, feldaraboljuk, kevéske zsiradékon óvatosan lepirítjuk, befűszerezzük, amikor igényünk szerint megpuhultak a zöldségek, tejfölből és lisztből készült habarással tartalmasabbá tesszük.
Tálalás előtt a gombócokat beletesszük a forró levesbe, hogy átmelegedjenek.
Ha nincs ellenünkre, a gombócok leszűrt főzővizével is felönthetjük a zöldségeket, hisz’ abban is vanna ízek 😉
Csak 1-2 jó tanács a gombóc főzéséhez:
Ne lobogjon túlságosan a víz, de gyöngyözve forrjon! Amint azt említettem a kezünk nedves legyen és ne vizes, ha túl ragadáncsos a kezünk, töröljük meg. Ne pepecseljünk a gombócolással, (annál nehezebb lesz) mielőtt végképp feladnánk 😉 inkább adjunk finoman lisztet a tésztánkhoz, de ez befolyásolja a kész gombócunk állagát. Nekem sikerült, könnyű és kellemes puha gombót főznöm, Neked miért ne sikerülne! Nem figyelem a burgonyafajtákat vásárláskor, ami szimpi azzal főzök, de tudom, hogy egy ilyen gombóc, tészta állagát maga a burgonya is befolyásolja, befolyásolhatja. 












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése