Ma nem kívántam a húst, egyre gyakrabban vagyok így ezzel mostanában, ha előtte napokban jól bezabá, eszek húst.
Ma egyszerűen a zöldséglevesre voltam rá állva, de nem bítam ki, hogy egy kicsit máshogy, egy kis kunkorral készítsem el, ami nem is ördöngös dolog, talán csak ügyességet kíván; viszont a nevét is megváltoztatja.
A leves után pedig mákos tészta volt és ennek két magyarázata is van:
1.-nagyon régen ettem má kostésztát.
2.-végül is a mákos tészta is zöldség mert, hogy nem hús az biztos 😜
GOMBÓCLEVES ZÖLDSÉGESEN
Hozzávalók:
2 szál sárgarépa
1 szál petrezselyem gyökér
1 fej vöröshagyma
1 p. tejföl
1 ek. liszt
lestyán
oregánó
só
-a gombóc:
40 dkg burgonya
10 dkg liszt
5 dkg füstölt sajt
1 db tojás
rozmaring
bors, só
A burgonyát héjában megfőzzük,
megpucoljuk.
A megfőtt burgonyát burgonyanyomón
áttörjük és amikor már kihűlt, a tojással, a lisztel, valamint a füstölt
sajttal, sóval, borssal, aprított rozmaringgal ízesítve, összekavarjuk,
„összegyúrjuk”.
Enyhén!!! megnedvesített kézzel,
könnyű, laza mozdulatokkal, kis (kb.2-3cm) gombócokat formázunk belőle, amiket
egyből a gyöngyöző forrásban levő sós vízben teszünk és 5-6 perc alatt
kifőzünk.
Nekem kb.30 gombócocska is kijön, ebből a mennyiségből.
Közben egy tál hideg vizet oda készítünk.
Ez a gombóc alapból laza állagú,
ezért amikor már megfőttek, egy szűrőkanál segítségével, szedjük át őket a
hideg vízzel töltött tálba, aztán pár perc elteltével, már bátrabban leszűrhetjük,
tálalásig félre tesszük.
A leveshez a vöröshagymát és a zöldségeket,
felaprítjuk, feldaraboljuk, kevéske zsiradékon óvatosan lepirítjuk, befűszerezzük,
amikor igényünk szerint megpuhultak a zöldségek, tejfölből és lisztből készült
habarással tartalmasabbá tesszük.
Tálalás előtt a gombócokat beletesszük
a forró levesbe, hogy átmelegedjenek.
Ha nincs ellenünkre, a gombócok leszűrt
főzővizével is felönthetjük a zöldségeket, hisz’ abban is vanna ízek 😉
Csak 1-2 jó tanács a gombóc
főzéséhez:
Ne lobogjon túlságosan a víz, de gyöngyözve
forrjon! Amint azt említettem a kezünk nedves legyen és ne vizes, ha túl
ragadáncsos a kezünk, töröljük meg. Ne pepecseljünk a gombócolással, (annál
nehezebb lesz) mielőtt végképp feladnánk 😉 inkább adjunk finoman lisztet a tésztánkhoz,
de ez befolyásolja a kész gombócunk állagát. Nekem sikerült, könnyű és kellemes
puha gombót főznöm, Neked miért ne sikerülne! Nem figyelem a burgonyafajtákat
vásárláskor, ami szimpi azzal főzök, de tudom, hogy egy ilyen gombóc, tészta állagát
maga a burgonya is befolyásolja, befolyásolhatja.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése