Na, megint el kellett neveznem az ételt; ami (már néhányszor említettem) egy "könnyű" dolog.
Hiába tudtam, már reggel, hogy mi lesz az; délidőben, a boltban egy kedves ismerősöm, kérdésére, csak azt tudtam mondani: Csirkecomb, krumpli, cukkini, póré, paradicsom, borsikafű, egy kis chili, na meg valami bor...
Aztán ahogy elkészült, már az illatán érezhető volt, később a zamatán, hogy nem lehet más a neve, mint Irsai....természetesen ezzel a kedvenc boromra utalva, amit a sütéshez használtam. Az is igaz, hogy általában a Cserszegi Fűszerest használom a étkeimhez, de most ez volt itthon, és egyáltalán nem bántam meg.
De vajon, miről vagy kiről kapta nevét Irsai Olivér?
Guguli a barátom, a Wiki meg a pédiám 😉
"Sok legenda kering a névadásról, többek közt, hogy Irsai Olivér mesebeli figura volt, vagy esetleg száz pengőt fizettek az elnevezésért.
Egyik sem igaz, valóságos személy volt Irsai M. Olivér, aki 1930-ban született akár a szőlőfajta. Kocsis Pál barátja, Irsai M. József iránti tiszteletből nevezte el annak fiáról az új hibridet. Tehát nem igaz a sokáig élő feltételezés, hogy Irsai Olivér borkereskedőként fizetett volna egy saját szőlőnévért." 👉Wikipédia👈
...és hogy született Cserszegi Fűszeres: 👉..Katt... és lássatok csodát 👈
IRSAI SERPENYŐS CSIRKECOMBOK
Aztán ahogy elkészült, már az illatán érezhető volt, később a zamatán, hogy nem lehet más a neve, mint Irsai....természetesen ezzel a kedvenc boromra utalva, amit a sütéshez használtam. Az is igaz, hogy általában a Cserszegi Fűszerest használom a étkeimhez, de most ez volt itthon, és egyáltalán nem bántam meg.
De vajon, miről vagy kiről kapta nevét Irsai Olivér?
Guguli a barátom, a Wiki meg a pédiám 😉
"Sok legenda kering a névadásról, többek közt, hogy Irsai Olivér mesebeli figura volt, vagy esetleg száz pengőt fizettek az elnevezésért.
Egyik sem igaz, valóságos személy volt Irsai M. Olivér, aki 1930-ban született akár a szőlőfajta. Kocsis Pál barátja, Irsai M. József iránti tiszteletből nevezte el annak fiáról az új hibridet. Tehát nem igaz a sokáig élő feltételezés, hogy Irsai Olivér borkereskedőként fizetett volna egy saját szőlőnévért." 👉Wikipédia👈
...és hogy született Cserszegi Fűszeres: 👉..Katt... és lássatok csodát 👈
IRSAI SERPENYŐS CSIRKECOMBOK
8 db csirke felsőcomb
60-70 dkg parázsburgonya
20 dkg apró koktélparadicsom (datolya)
1 db saláta cukkini
1 szál póréhagyma
2 dl Irsai Olivér - fehérbor
borsikafű
chilipehely
só
olívaolaj
Ehhez az
ételhez célszerű beszereznünk kis serpenyőket, amit sütőbe is berakhatunk; de
természetesen tepsiben is készíthetjük.
A
csirkecombokat megtisztítjuk.
A parázsburgonyát
meghámozzuk, cukkinit hasábokra vágjuk, a koktélparadicsomokat félbe, a pórét
pedig karikákra daraboljuk.
Aztán az
egészet egy nagy tálba tesszük, meghintjük borsikafűvel és chilipehellyel, meglocsoljuk
olívaolajjal, és alaposan összekeverjük, összeforgatjuk, fóliával letakarva 1 órán át hűtőben pácoljuk.
A serpenyőt
(-ket) előmelegítjük, és a csirkecombokat 5-6 perc alatt mindkét oldalukról
finoman megpirítjuk, közben megsózzuk, szükség szerint egy kis olajat önthetünk
alá.
Amikor a
combok megpirultak, hozzáöntjük a bort és pillanatok alatt kiforraljuk, illetve
a serpenyőalján képződött pörzsanyagokat feloldjuk.
Ha ezzel is
megvagyunk, akkor a zöldségeket szépen a combok köré rendezzük, ezeket is megsózzuk,
majd fóliával letakarva, előmelegített sütőben 200 fokon 30-35 percig sütjük,
pároljuk, ezután a fóliát levéve újabb 30-35 percig sütjük, amíg szépen megsül,
megpirul.
(Ha tepsibe
készítjük, pirítás után a combokat átrakjuk a tepsibe, aláöntjük a kiforralt
bort, és a megsózott zöldségeket köré rendezzük.)
Ami a legjobb
az ételben, hogy a vaj puha zöldségeket, a villánkkal szép nyomkodhatjuk a
finom, Irsai szaftban; és ha tányéron tálaljuk akkor is feltétlen locsoljuk meg
a szafttal.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése