MUSTÁROS PÁCBAN
ÉRLELT SERTÉSKARAJ,
PARÁZSBURGONYÁVAL
ÉS ZELLERSALÁTÁVAL
Hozzávalók:
60 dkg
sertéskaraj
6 ek. mustár
80 dkg parázsburgonya
8 ger.
fokhagyma (lehet több is)
4 szál
szárzeller
15 dkg datolyaparadicsom
4 ek. olívaolaj
4 ek.
fehérborecet
borsikafű
bors, só
A sertéskaraj
felszeleteljük, enyhén megklopfoljuk.
A mustárt,
borssal és borsikafűvel kikeverjük, majd a karajszeleteket alaposan bekenjük, „bemasszírozzuk”
vele, aztán egy tálba étolajat öntünk és a szeleteket szépen belepakoljuk úgy,
hogy a szeletek ne lógjanak ki az olajból, tehát bepácoljuk. Legalább egy napig,
frissentartó fóliával letakarva, hűtőben érleljük. A szeleteket grillserpenyőben szépen
megsütjük, megsózzuk.
Az olívaolajat
és a borecetet jól összekeverjük, sózzuk, borsozzuk.
A
szárzellert apró kockákra daraboljuk, a datolyaparadicsomot felkarikázzuk és
beleforgatjuk az öntetbe, hűtőben pihentetjük, szerencsés esetben a zeller levelét
is beleaprítjuk.
A parázsburgonyát
(nem fontos meghámozni, de lehet) alaposan megmossuk, leszárítjuk.
A tiszta és száraz burgonyákat egy
serpenyőben vagy lábosban, közepes hőmérsékleten, „folyamatosan” mozgatva, addig
pirítjuk, amíg a héja ráncosodni nem kezd (kb.10 perc). Közben a foghagyma gerezdeket
megpucoljuk, ügyelve arra, hogy a gerezd külső, fényes felületét ne sértsük meg
(erre azért kell figyelni, mert így esetleges túlpirításkor nem, illetve
nehezebben keseredik). A burgonya pirításának utolsó 1-2 percében hozzáadjuk a
fokhagymagerezdeket.
Ezután megsózzuk, 1 deci vizet öntünk rá -vigyázzunk kicsit
fröcskölhet- majd fedő alatt szépen puhára pároljuk, közben meg-megmozgatva és
ha szüksége kevéske vizet öntve alá. A puhulásii ideje a burgonyák nagyságától
függ, mindig a legnagyobba bökjünk belel vagy kóstoljuk meg. Ha ügyesen
dolgoztunk, egy pompás, szinte krémes állagú burgonyát kapunk.
Ja! természetesen
a fokhagymagerezdeket is tálaljuk ki, hisz’ ezeknek is finom krémes az állaga, és
nincs az a „bántó” fokhagyma íze.
Nagyon jó az oldalad!!
VálaszTörlésÜdvözöllek és kösziköszi :)
Törlés