TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2018. október 9., kedd

Tök és galuska avagy Pörkölt lett a tökömből (de csak az egyikből)

Ismét az a szerencse ért, hogy kaptam két darab fincsi, zsenge főzőtököt.
Pont a napokban jött eszembe, illetve emlegettem valahol, hogy régen ettem galuskát...
Nem volt mese, ma pörkölt lesz és kanállal.













TÖKPÖRKÖLT JUHTÚRÓS GALUSKÁVAL
Hozzávalók:
1 kisebb zsenge főzőtök (kb.1,20 kg)
1 nagy fej vöröshagyma
4 ger. fokhagyma
2 db paprika
1 db paradicsom
1 ek. ételecet (10%)
1 db babérlevél
fűszerpaprika
őrölt kömény
majoránna
bors, só
4 adag galuska
10 dkg juhtúró
A vöröshagymát felaprítjuk, és egy kevéske zsiradékon üvegesre sütjük, közben a paprikát és a paradicsomot is apró kockákra vágjuk, majd a hagymához adjuk, 3-5 perig pirítjuk.
Ezután megsózzuk, borsozzuk, köménnyel és majoránnával fűszerezzük, zúzott fokhagymával és egy babérlevéllel ízesítjük, meghintjük fűszerpaprikával elkeverjük, aztán vízzel felöntögetve, legalább 30 percig rotyogtatva főzzük; tehát pörkölt alapot készítünk.
Ez idő alatt a tököt félbe vágjuk, kikaparjuk a magrészét, meghámozzuk, és nagyobbacska kockákra daraboljuk.
Az alaphoz hozzáadunk 1 evőkanál ecetet és beleszórjuk a tökkockákat, majd felöntjük annyi vízzel, hogy épp csak ellepi (de lehet kevesebb is) és puhulásig főzzük (nálam ez kb. 20 perc volt).
Amíg a pörköltünk megfő, hagyományos módon készítsük el a galuskát, öblítsük le, de még melegen keverjük össze a juhtúróval, ami szépen felolvad és bevonja a galuskát.
A szaftja: nem fog annyira és úgy sűrűsödni, mint a húsoknál, főleg, ha (mint én) sok szafttal szeretjük, de nyugodtan alkalmazzunk a lisztszórásos sűrítést (staubolás) vagy hagyjuk lazábbra, hígabbra, úgy is kanállal fogjuk enni.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése