Ismét az a szerencse ért, hogy kaptam két darab fincsi, zsenge főzőtököt.
Pont a napokban jött eszembe, illetve emlegettem valahol, hogy régen ettem galuskát...
Nem volt mese, ma pörkölt lesz és kanállal.
TÖKPÖRKÖLT
JUHTÚRÓS GALUSKÁVAL
Hozzávalók:
1 kisebb zsenge
főzőtök (kb.1,20 kg)
1 nagy fej
vöröshagyma
4 ger. fokhagyma
2 db paprika
1 db
paradicsom
1 ek. ételecet
(10%)
1 db
babérlevél
fűszerpaprika
őrölt kömény
majoránna
bors, só
4 adag galuska
10 dkg
juhtúró
A
vöröshagymát felaprítjuk, és egy kevéske zsiradékon üvegesre sütjük, közben a
paprikát és a paradicsomot is apró kockákra vágjuk, majd a hagymához adjuk, 3-5
perig pirítjuk.
Ezután megsózzuk,
borsozzuk, köménnyel és majoránnával fűszerezzük, zúzott fokhagymával és egy babérlevéllel
ízesítjük, meghintjük fűszerpaprikával elkeverjük, aztán vízzel felöntögetve,
legalább 30 percig rotyogtatva főzzük; tehát pörkölt alapot készítünk.
Ez idő alatt
a tököt félbe vágjuk, kikaparjuk a magrészét, meghámozzuk, és nagyobbacska
kockákra daraboljuk.
Az alaphoz hozzáadunk
1 evőkanál ecetet és beleszórjuk a tökkockákat, majd felöntjük annyi vízzel, hogy
épp csak ellepi (de lehet kevesebb is) és puhulásig főzzük (nálam ez kb. 20 perc volt).
Amíg a
pörköltünk megfő, hagyományos módon készítsük el a galuskát, öblítsük le, de még
melegen keverjük össze a juhtúróval, ami szépen felolvad és bevonja a galuskát.
A szaftja: nem
fog annyira és úgy sűrűsödni, mint a húsoknál, főleg, ha (mint én) sok szafttal szeretjük,
de nyugodtan alkalmazzunk a lisztszórásos sűrítést (staubolás) vagy hagyjuk lazábbra, hígabbra,
úgy is kanállal fogjuk enni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése