TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2018. szeptember 18., kedd

Fodros kel és hús avagy Azt hiszem

Tomasz Jakubiak a lengyel tévés-szakács, sztárséf, egyik műsorában láttam ezt, illetve egy ehhez nagyon hasonló receptet. 
Most igazándiból nem tudnám megmondani, hogy mennyire egyforma a két recept, mert nem írtam fel egyből a mellettem heverő papírcetlikre, gondolván, hogy majd jól megjegyzem, aztán....
Azóta próbáltam rákeresni a receptre, de magyarul nem találtam, lengyelben meg egy picit elveszettnek éreztem magam, főleg úgy, hogy a neve is csak rémlik Cigány-bogrács... Az is lehet, hogy egész mást láttam, máshol, mástól...
A lényeg viszont nem változott, elkészíttetem, finom lett, és van benne egy kis szokatlan dolog is.
Azóta lesem a TV Paprikán az ismétléseket, hátha egyszer összetudom hasonlítani 😏
Most, hogy ezeket írom, valami felrémlik, mintha szegfűborssal és borókával ízesítette... talán.
Egyébként Jakubiak, számomra a lengyel Jamie Oliver, műsorai, stílusa, hangulata, és még a képi megjelenítése is nagyon tükrözi a nagy Jamie-t, de ezt egyáltalán nem tartom bajnak, hisz' a receptjei sokkal közelebb állnak hozzám, persze nem ártana, ha pontosan megjegyezném őket 😁















LENGYEL CIGÁNY-BOGRÁCS (azt hiszem)
Hozzávalók:
50-60 dkg sertéslapocka
3-4 db csirkecomb
60 dkg burgonya
20 dkg fodros kel (konyhakész)
1 pár debreceni
1 db kaliforniai paprika (sárga)
2 fej vöröshagyma
4 ger. fokhagyma
2-3 db babérlevél
fűszerpaprika
Nem hiba, de ezt a mannát csak főzni kell, és ebben az ütemben ahogy le van írva, tehát nem fontos előkészíteni mindent, hanem szépen sorjában dolgozzunk.
A vöröshagymát felaprítjuk és annyi vízzel felöntve, ami épp ellepi, 10 percig főzzük.
A következőkben mindig így járunk el, alapanyagonként, mindig csak annyi vízzel öntjük fel, ami épp ellepi; de természetesen szükség szerint adhatunk hozzá vizet.
A lapockát felkockázzuk és a hagymához adjuk, megsózzuk, babérlevéllel ízesítjük, egy egész kevéske fűszerpaprikával meghintjük és vízzel felöntve kb.40 percig főzzük.
A csirkecombokat kicsontozzuk, a kaliforniai paprikát kicsumázzuk, és felkockázzuk ezeket is, majd a lapockához adjuk.
A burgonyát megtisztítjuk és kockákra daraboljuk, a fodros kelt (ha túl nagy darabokban lenne) kicsit átvagdossuk, aztán először a fodros kelt, majd ez forrás után a burgonyát is a húsokhoz tesszük, aprított fokhagymával ízesítjük és felöntjük vízzel, puhára főzzük.
A debreceni kolbászt felkarikázzuk és a főzés utolsó 5 percében ezt is belefőzzük.
Ennyi, és meglepően fincsi.















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése