Tomasz Jakubiak a lengyel tévés-szakács, sztárséf, egyik műsorában láttam ezt, illetve egy ehhez nagyon hasonló receptet.
Most igazándiból nem tudnám megmondani, hogy mennyire egyforma a két recept, mert nem írtam fel egyből a mellettem heverő papírcetlikre, gondolván, hogy majd jól megjegyzem, aztán....
Azóta próbáltam rákeresni a receptre, de magyarul nem találtam, lengyelben meg egy picit elveszettnek éreztem magam, főleg úgy, hogy a neve is csak rémlik Cigány-bogrács... Az is lehet, hogy egész mást láttam, máshol, mástól...
A lényeg viszont nem változott, elkészíttetem, finom lett, és van benne egy kis szokatlan dolog is.
Azóta lesem a TV Paprikán az ismétléseket, hátha egyszer összetudom hasonlítani 😏
Most, hogy ezeket írom, valami felrémlik, mintha szegfűborssal és borókával ízesítette... talán.
Egyébként Jakubiak, számomra a lengyel Jamie Oliver, műsorai, stílusa, hangulata, és még a képi megjelenítése is nagyon tükrözi a nagy Jamie-t, de ezt egyáltalán nem tartom bajnak, hisz' a receptjei sokkal közelebb állnak hozzám, persze nem ártana, ha pontosan megjegyezném őket 😁
LENGYEL CIGÁNY-BOGRÁCS
(azt hiszem)
Hozzávalók:
50-60 dkg
sertéslapocka
3-4 db
csirkecomb
60 dkg
burgonya
20 dkg
fodros kel (konyhakész)
1 pár
debreceni
1 db
kaliforniai paprika (sárga)
2 fej
vöröshagyma
4 ger.
fokhagyma
2-3 db
babérlevél
fűszerpaprika
só
Nem hiba, de
ezt a mannát csak főzni kell, és ebben az ütemben ahogy le van írva, tehát nem
fontos előkészíteni mindent, hanem szépen sorjában dolgozzunk.
A
vöröshagymát felaprítjuk és annyi vízzel felöntve, ami épp ellepi, 10 percig
főzzük.
A
következőkben mindig így járunk el, alapanyagonként, mindig csak annyi vízzel
öntjük fel, ami épp ellepi; de természetesen szükség szerint adhatunk hozzá vizet.
A lapockát
felkockázzuk és a hagymához adjuk, megsózzuk, babérlevéllel ízesítjük, egy
egész kevéske fűszerpaprikával meghintjük és vízzel felöntve kb.40 percig
főzzük.
A csirkecombokat
kicsontozzuk, a kaliforniai paprikát kicsumázzuk, és felkockázzuk ezeket is,
majd a lapockához adjuk.
A burgonyát megtisztítjuk
és kockákra daraboljuk, a fodros kelt (ha túl nagy darabokban lenne) kicsit átvagdossuk,
aztán először a fodros kelt, majd ez forrás után a burgonyát is a húsokhoz
tesszük, aprított fokhagymával ízesítjük és felöntjük vízzel, puhára főzzük.
A debreceni
kolbászt felkarikázzuk és a főzés utolsó 5 percében ezt is belefőzzük.
Ennyi, és meglepően fincsi.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése