A minap szerencsém volt kifognom😁az egyik BOLT-ban csodálatos Branzino filét, és egész jó áron. A zöldséges részlegen pedig formás kis édeskömények mosolyogtak rám.
Mondhatnám - Ez elment a boltba, ez meglátta, ez haza vitte, ez elkészítette, és ez a picike CiróBácsi mind megette 😉
Más.
Az ételek elnevezése; mostanában (egy jó ideje) elterjedőben van az ételnevek, hozzávalók szerinti felsorolásra változtatása...😯? Őszintén megmondom, nem értem ez miért jó? (jöhetnek a "támadások") Biztos Ti is találkoztatok már olyan étlappal, amin a étel neve úgy nézett ki, hogy - Mangalica karaj, bab, káposzták, vaj - vagy - Csirke, hajdina, répák - és egy klasszikus finomság - Kifli, mák, tej, méz - végül is nem rossz dolog ez, mert tudjuk mit eszük... csak az a meglepi benne, hogy nem tudjuk, milyen módon van elkészítve??? Igaz ami igaz, a névadó szakács dolgát megkönnyíti 👌
Bocs ez csak úgy kijött belőlem; ennek tükrében a mai étkem
- Branzino, édeskömény, borsó, szeretet -
Mégis úgy éreztem valami nevet kell adnom néki, ezért, és mivel először a nagy Pepin bácsinál találkoztam ezzel, vagy legalábbis ilyesmi körettel, na meg aztán vajat is adtam hozzá rendesen - Franciásnak kereszteltem.
BRANZINO FILÉ FRANCIÁSAN
4 adag
Branzino filé (tengeri sügér)
2 db édeskömény
40 dkg
zöldborsó (fagyos)
10 dkg gersli
(árpagyöngy)
2 dl
fehérbor
1 db citrom
1-2 db babérlevél
bors, só
vaj, olívaolaj
A gersli 4-5
órán át hideg vízbe áztatjuk, majd sós vízben kb, 40 perc alatt megfőzzük.
A megtisztított
Branzino filék bőrös felét picit bevagdossuk, majd mindkét oldalukról megsózzuk
és citromlével finoman megcsepegtetjük; félretesszük.
Az édeskömény
szárrészét kicsit visszavágjuk (nem kell teljesen levágni; de természetesen ez függ
attól is, hogy mennyit hagynak rajt a termelők), a torzsrészét kivágjuk, a
többit pedig kedvünkre daraboljuk (kisebb-nagyobb kocka, félkarika, stb…).
Egy nagy
serpenyőben olívaolaj és vaj keverékén 5-10 percig pirítjuk a feldarabolt
édesköményt, majd megsózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a fagyos borsót, felöntjük a
borral, 1-2 citromkarikával és babérlevéllel ízesítve puhára pároljuk; közben szükség vizet adhatunk hozzá, de mire elkészül, megpuhul, csak minimális leve maradjon.
A halfilékről
papírtörlővel segítségével leitatgatjuk a felesleges nedvességet, megborsozzuk és
először a bőrös felükkel lefelé, aztán megfordítva, forró olívaolajon pár perc!!!
alatt szépen megsütjük.
(A bőrös
halfiléket, mindig a bőrös felükkel lefelé kezdjük sütni, és 15-20 másodpercig finoman
lenyomva, „lesúlyozva” tartjuk, hogy a bőr kisimulva süljön, és ne ugorjon
össze, ne kunkorodjon fel. Ezt a mozzanatot kézzel is végezhetjük, bátran, hisz’
nem bő olajban sütjük, és a halfiléket is szárazra töröltük, tehát nem szabad fröcskölnie!)
Tálalás
előtt a forró zöldborsós raguba belekeverjük a gerslit, majd a tűzről levéve, 1-2
kanálnyi vajat keverünk bele.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése