A múlt héten egy világbarangolós tévéműsorban láttam meg ezt pompás kis csirkés ételt.
Nevéből is kitűnik, hogy egy klasszikus olasz ételről van, szó, de akkor és ott egy amerikai (asszem Csikágói 😁 ) étterem méltán népszerű fogásaként jött szóba.
Nekem meg annyira megtetszett, hogy ismét a emlékezőképességemre hagyatkozva, hama-gyorsan el kellett készítenem, azzal a kis különbséggel, nálam egy ici-pici császárszalonna és került bele, ami kicsit teltebbé tette az ízeket, de nem adott az ételnek túl füstös ízt.
A Net-en utána nézve, ennek a finomságnak (magyarba nem nagyon akad), valóban csak minimális eltérésű receptjei lelhetők fel, és azokban is inkább az, hogy a oregánó mellé (vagy helyet) kakukkfű, esetleg bazsalikom kerül, illetve egy -két helyen a borsot, chilire cserélik.
A VEZÚV
CSIRKÉJE
Hozzávalók:
4 db
csirkecomb
60-70 dkg vékony
héjú burgonya
25 dkg
zöldborsó (fagyos)
6 ger.
fokhagyma
15 dkg császárszalonna
4-5 dl.
fehérbor
petrezselyem
zöldje
oregánó
bors, só
olívaolaj
liszt
A
csirkecombokat megtisztítjuk, ketté vágjuk, (alsó-felső) „szárazra” töröljük, egy
tálba rakjuk őket, megsózzuk, megszórjuk oregánóval, picit bátrabban borsozzuk,
meghintjük egy jó kanálnyi liszttel, aztán alaposan összeforgatjuk.
Az így
előkészített csirkecombokat egy serpenyőben, forró olívaolajon, oldalankét 5-6
perc alatt megpirítjuk, megkapatjuk.
Egy tepsibe,
a pirításhoz használt olajból öntünk egy picikét, belepakoljuk a csirkecombokat,
és előmelegített sütőben, 200 fok, kb.20 percig sütjük.
Közben a
burgonyát alaposan megmossuk, 1cm. vastagságú karikákra szeleteljük; a császár
szalonnát vékony darabokra, szeletkékre vágjuk, a fokhagymát pedig felkocázzuk.
A sütő hőfokát
visszavesszük 180 fokra, a csirkecombok közé rakjuk, burgonya karikákat, hozzáadjuk
a fagyos zöldborsót, felöntjük a fehérborral, sózzuk, borsozzuk, oregánóval
ízesítjük, a tetejére pedig rászórjuk a császárszalonnát.
A 180 fokos
sütőben 40-50 perc alatt, -illetve ahogy minden megpuhul-, szépen megsütjük.
Tálaláskor durvára
aprított petrezselyemzölddel megszórjuk és szaftjával jól meglocsoljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése