TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2018. szeptember 26., szerda

Csirke és vulkán avagy Egy olasz, Amerikából

A múlt héten egy világbarangolós tévéműsorban láttam meg ezt pompás kis csirkés ételt.
Nevéből is kitűnik, hogy egy klasszikus olasz ételről van, szó, de akkor és ott egy amerikai (asszem Csikágói 😁 )  étterem méltán népszerű fogásaként jött szóba. 
Nekem meg annyira megtetszett, hogy ismét a emlékezőképességemre hagyatkozva, hama-gyorsan el kellett készítenem, azzal a kis különbséggel, nálam egy ici-pici császárszalonna és került bele, ami kicsit teltebbé tette az ízeket, de nem adott az ételnek túl füstös ízt.
A Net-en utána nézve, ennek a finomságnak (magyarba nem nagyon akad), valóban csak minimális eltérésű receptjei lelhetők fel, és azokban is inkább az, hogy a oregánó mellé (vagy helyet) kakukkfű, esetleg bazsalikom kerül, illetve egy -két helyen a borsot, chilire cserélik.















A VEZÚV CSIRKÉJE
Hozzávalók:
4 db csirkecomb
60-70 dkg vékony héjú burgonya
25 dkg zöldborsó (fagyos)
6 ger. fokhagyma
15 dkg császárszalonna
4-5 dl. fehérbor
petrezselyem zöldje
oregánó
bors, só
olívaolaj
liszt
A csirkecombokat megtisztítjuk, ketté vágjuk, (alsó-felső) „szárazra” töröljük, egy tálba rakjuk őket, megsózzuk, megszórjuk oregánóval, picit bátrabban borsozzuk, meghintjük egy jó kanálnyi liszttel, aztán alaposan összeforgatjuk.
Az így előkészített csirkecombokat egy serpenyőben, forró olívaolajon, oldalankét 5-6 perc alatt megpirítjuk, megkapatjuk.










Egy tepsibe, a pirításhoz használt olajból öntünk egy picikét, belepakoljuk a csirkecombokat, és előmelegített sütőben, 200 fok, kb.20 percig sütjük.
Közben a burgonyát alaposan megmossuk, 1cm. vastagságú karikákra szeleteljük; a császár szalonnát vékony darabokra, szeletkékre vágjuk, a fokhagymát pedig felkocázzuk.
A sütő hőfokát visszavesszük 180 fokra, a csirkecombok közé rakjuk, burgonya karikákat, hozzáadjuk a fagyos zöldborsót, felöntjük a fehérborral, sózzuk, borsozzuk, oregánóval ízesítjük, a tetejére pedig rászórjuk a császárszalonnát.









A 180 fokos sütőben 40-50 perc alatt, -illetve ahogy minden megpuhul-, szépen megsütjük.










Tálaláskor durvára aprított petrezselyemzölddel megszórjuk és szaftjával jól meglocsoljuk.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése