TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2018. szeptember 20., csütörtök

Túró és gyümölcs avagy Őszies hangulatban

Úgy gondoltam, hogy böcsületből illene már valami sütit készítenem...
Az igazság pedig az, hogy el kellet használnom néhány gyümölcsöt 😏
Tehát előkapartam egy jó alapreceptet a múltamból és picit megvariáltam abból amit itthon leltem 👌






ŐSZI GYÜMÖLCSÖS-TÚRÓS PITE
Hozzávalók
a tészta -
20 dkg liszt
10 dkg vaj
5 dkg porcukor
1 db tojás
1 csipet só
a töltelék -
25 dkg túró
1 p. tejföl (175g)
1 db tojás
5 dkg porcukor
1 cs. vaníliás cukor
2 ek. búzadara
gyümölcsök -
3 db füge
1 db nektarin
20 dkg szőlő
A lisztet elkeverjük a porcukorral, aztán hozzáadjuk a vajat, és szép, egyállagúra morzsoljuk, majd hozzáadunk egy tojást, egy csipet sót és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, frissentartó fóliába takarva 30 percet hűtőben pihentetjük.
Ez egy jó lágy tészta, gyúráskor a kezünket lisztezzük, ha kell többször is; és ne a tésztához adjunk még egy picit !!!
Pihentetés után, alaposan meglisztezett deszkán, a tésztát akkorára nyújtjuk ki, hogy egy 26-28 cm-es gyümölcstortaformát kitudjunk vele bélelni, úgy, hogy a szélére, peremére is jusson tészta.
A tészta lágy, vékonyra nyújtjuk, ezért könnyen szakadhat, „törhet”, bátran tekerjük fel a sodrófára, aminek segítségével áttudjuk rakni a formába. Ha közben kicsit elszakadna, akkor sincs nagy baj, mert a formában is megtudjuk igazítani, (összenyomkodni) ill. a leeső részekkel is kitudjuk pótolgatni és a peremét szépen kialakítani.
200 fokos előmelegített sütőben 8-10 percig elősütjük az üres tésztát.
A töltelékhez valókat (túró, tejföl, tojás stb.…) alaposan összekeverjük, és beleöntjük az elősütött formába.
A gyümölcsöket megmossuk, feldaraboljuk és a túróra szórjuk.
A tetejét mandula forgáccsal megszórhatjuk.
A sütő hőfokát 180 fokra visszavesszük, és kb.30 perc alatt szépen megsütjük

Mint általában az ilyesmi pitéknél, meg kell várni (ha ki bírjuk) amíg hűl egy 20-30 percet.
Ha apróbb gyümölcsöt használunk, vagy apróbbra daraboljuk, szeletelésnél kicsi könnyebben bánunk vele.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése