Úgy gondoltam, hogy böcsületből illene már valami sütit készítenem...
Az igazság pedig az, hogy el kellet használnom néhány gyümölcsöt 😏
ŐSZI
GYÜMÖLCSÖS-TÚRÓS PITE
Hozzávalók
a tészta -
20 dkg liszt
10 dkg vaj
5 dkg
porcukor
1 db tojás
1 csipet só
a töltelék -
25 dkg túró
1 p. tejföl
(175g)
1 db tojás
5 dkg
porcukor
1 cs.
vaníliás cukor
2 ek.
búzadara
gyümölcsök -
3 db füge
1 db
nektarin
20 dkg szőlő
A lisztet
elkeverjük a porcukorral, aztán hozzáadjuk a vajat, és szép, egyállagúra
morzsoljuk, majd hozzáadunk egy tojást, egy csipet sót és gyors mozdulatokkal
összegyúrjuk, frissentartó fóliába takarva 30 percet hűtőben pihentetjük.
Ez egy jó
lágy tészta, gyúráskor a kezünket lisztezzük, ha kell többször is; és ne a
tésztához adjunk még egy picit !!!
Pihentetés
után, alaposan meglisztezett deszkán, a tésztát akkorára nyújtjuk ki, hogy egy
26-28 cm-es gyümölcstortaformát kitudjunk vele bélelni, úgy, hogy a szélére,
peremére is jusson tészta.
A tészta
lágy, vékonyra nyújtjuk, ezért könnyen szakadhat, „törhet”, bátran tekerjük fel
a sodrófára, aminek segítségével áttudjuk rakni a formába. Ha közben kicsit elszakadna,
akkor sincs nagy baj, mert a formában is megtudjuk igazítani, (összenyomkodni)
ill. a leeső részekkel is kitudjuk pótolgatni és a peremét szépen kialakítani.
200 fokos
előmelegített sütőben 8-10 percig elősütjük az üres tésztát.
A
töltelékhez valókat (túró, tejföl, tojás stb.…) alaposan összekeverjük, és
beleöntjük az elősütött formába.
A
gyümölcsöket megmossuk, feldaraboljuk és a túróra szórjuk.
A tetejét mandula
forgáccsal megszórhatjuk.
A sütő hőfokát
180 fokra visszavesszük, és kb.30 perc alatt szépen megsütjük
Mint
általában az ilyesmi pitéknél, meg kell várni (ha ki bírjuk) amíg hűl egy
20-30 percet.
Ha apróbb gyümölcsöt
használunk, vagy apróbbra daraboljuk, szeletelésnél kicsi könnyebben bánunk vele.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése