Arandrágabarátim esmét elérkezett egy blogkóstoló utolsó pillanata, ami nem csak a leadási határidő végét jelenti, hanem azt is, hogy már illene valami egyszerű, frappáns, meglepő étket keresgélni a Parókia konyhájában
No, ez nem azért van, mert nem mehetnék máshova egy jó ötletért, hanem azért mert Márti azért, hogymegtudjuknézni ezt sorsolta nekem, a 33. Blogkóstoló alkalmából.
Ami nem is baj, mert a magam módján, így-úgy próbálkozom a hajdina népszerűsítésével, de a krémleves, eddig talán egyszer fordult meg ŐrültAgyacskámban, és most tessék A parókia konyháján megtaláltam 😉
HAJDINAKRÉMLEVES,
FOKHAGYMÁS - PIRÍTÓS KOCKÁKKAL
Hozzávalók:
15 dkg hajdina
15 dkg hajdina
1 szál sárgarépa (10-12 dkg)
1 szál petrezselyemgyökér (8-10 dkg)
1 fej vöröshagyma
2 ger. fokhagyma
1 p. tejföl
1 db babérlevél
rozmaring
bors, só (ételízesítő)
A zöldségeket nagy lyukú reszelőn lereszeljük.
A vöröshagymát durvább kockákra daraboljuk, egy kevéske zsiradékon, megpirítjuk, hozzáadjuk a szintén eldarabolt fokhagymát, a zöldségeket és a hajdinát, egy kicsit még piríthatjuk, sózzuk, borsozzuk, babérlevéllel és rozmaringgal ízesítjük.
Jó, másfél liter vízzel felöntve, puhára (szét) főzzük, majd simára turmixoljuk.
Tálalás előtt a forró levesbe, hőkiegyenlítéssel belekeverjük a tejfölt.
Betétnek, pirítóst készítünk, amit fokhagymával jól bedörzsöljük, majd kis kockákra vágva a levesbe szórjuk.
Csak 1-2 okosság: a hajdina jól, dagad, illetve magába veszi a vizet, ezért előfordulhat, hogy "túl" sűrű lesz turmixoláskor, de oda se neki, egy kis vízzel kedvünkre hígíthatjuk, és ha kell utóízesítjük. Ezen tulajdonsága révén, nem kell lisztes, vagy keményítős sűrítést alkalmaznunk. Én jelen esetben jó sűrűre hagytam.
A hajdina nem túl népszerű, főleg ha nincs jól ízesítve, ezért írtam oda halványan az ételízesítőt, amit kiválthatunk egy kevéske lestyánnal is.
A hajdina nem túl népszerű, főleg ha nincs jól ízesítve, ezért írtam oda halványan az ételízesítőt, amit kiválthatunk egy kevéske lestyánnal is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése