Ez valószínűleg a tárkony kellemes, pikáns,"édeskés", aromás ízének köszönhető.
- A francia és a erdélyi konyha egyik meghatározó fűszere.
-Valamikor rég, a népi gyógyászatban a magas vérnyomás csökkentésére is alkalmazták.
-Illóolaját előszeretettel használja az illatszeripar.
SERTÉSKARAJ, PIKÁNS,
TEJSZÍNES GOMBAMÁRTÁSBAN
Hozzávalók:
60 dkg sertéskaraj
20 dkg gomba
10 dkg füstöt tarja
15 dkg sárgarépa
1 fej vöröshagyma
2 ek. mustár
2 dl tejszín
liszt vagy keményítő
tárkony
só
hosszú metélt
A sertéskarajt felszeleteljük, enyhén megklopfoljuk, sózzuk és egy kevéske zsiradékon elősütjük.
Közben a hagymát félkarikákra, a tarját vékony csíkokra vágjuk, a gombát felszeleteljük.
A húsokat félretesszük, és ugyanabba a serpenyőben, együtt megpirítjuk a hagymát, tarját és a gombát, megsózzuk.
A sárgarépát nagy lyukú reszelőn lereszeljük és a gombához adjuk, majd felöntjük annyi vízzel ami ellepi, belekeverjük a mustárt, tárkonnyal ízesítjük, aztán a húsokat visszatéve szép lassan puhára pároljuk.
Nem is tudtam, hogy jó magas vérnyomás ellen is a tárkony!Mi is szeretjük, de az íze miatt. Kösz az infot.
VálaszTörlés:)
Törlés