TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2017. február 1., szerda

Karaj és ünnep avagy Egyetlen egy fűszer és...

A tárkony az a fűszer,-szerintem- ami a legnagyobb valószínűséggel ekkor kerül elő, amikor valami ünnepi, vagy legalábbis alkalmi étken agyalunk.
Ez valószínűleg a tárkony kellemes, pikáns,"édeskés", aromás ízének köszönhető. 
- A francia és a erdélyi konyha egyik meghatározó fűszere.
-Valamikor rég, a népi gyógyászatban a magas vérnyomás csökkentésére is alkalmazták.
-Illóolaját előszeretettel használja az illatszeripar. 















SERTÉSKARAJ, PIKÁNS,
  TEJSZÍNES GOMBAMÁRTÁSBAN
Hozzávalók:
60 dkg sertéskaraj
20 dkg gomba
10 dkg füstöt tarja
15 dkg sárgarépa
1 fej vöröshagyma
2 ek. mustár
2 dl tejszín
liszt vagy keményítő
tárkony

hosszú metélt
A sertéskarajt felszeleteljük, enyhén megklopfoljuk, sózzuk és egy kevéske zsiradékon elősütjük.
Közben a hagymát félkarikákra, a tarját vékony csíkokra vágjuk, a gombát felszeleteljük.
A húsokat félretesszük, és ugyanabba a serpenyőben, együtt megpirítjuk a hagymát, tarját és a gombát, megsózzuk.
A sárgarépát nagy lyukú reszelőn lereszeljük és a gombához adjuk, majd felöntjük annyi vízzel ami ellepi, belekeverjük a mustárt, tárkonnyal ízesítjük, aztán a húsokat visszatéve szép lassan puhára pároljuk.
Tejszínes habarással besűrítjük, kifőtt tésztával kínáljuk.


2 megjegyzés:

  1. Nem is tudtam, hogy jó magas vérnyomás ellen is a tárkony!Mi is szeretjük, de az íze miatt. Kösz az infot.

    VálaszTörlés