Na meg asssztán úgyis olyan rég ettem már efféle finomságot, pedig valamikor réges-régen... katt. ide.
PIZZA CALZONE,
HÚSOS-CSIRKEMÁJAS TÖLTELÉKKEL
Hozzávalók:
40 dkg liszt
40 dkg liszt
2,5 dl langyos víz + cukor
2,5 dkg élesztő
1 csapott mk. őrölt kömény
4-5 ek. olívaolaj
só
A élesztőt, 2,5 dl kézmeleg, cukros vízben felfuttatjuk.
A átszitált lisztet elkeverjük a sóval és a köménnyel, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt, és elkezdjük összegyúrni. (A kömény természetesen fakultatív, én ezzel a pici (mokkáskanálnyi) mennyiséggel teszem "kenyeresebb" ízűvé a tésztát)
Amikor már az összes lisztet felvette a tészta, alaposan belegyúrjuk az olívaolajat. Kitartó gyúrás, dagasztás után a tésztát kigombócozzuk (nekem ebből a mennyiségből 4 db, 20-22 centi pizza jön ki) és egy ruhával letakarva duplájára kelesztjük.
A átszitált lisztet elkeverjük a sóval és a köménnyel, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt, és elkezdjük összegyúrni. (A kömény természetesen fakultatív, én ezzel a pici (mokkáskanálnyi) mennyiséggel teszem "kenyeresebb" ízűvé a tésztát)
Amikor már az összes lisztet felvette a tészta, alaposan belegyúrjuk az olívaolajat. Kitartó gyúrás, dagasztás után a tésztát kigombócozzuk (nekem ebből a mennyiségből 4 db, 20-22 centi pizza jön ki) és egy ruhával letakarva duplájára kelesztjük.
A tészta gombócokat kinyújtjuk, és az egyik felükön elosztjuk a tölteléket, illetve a sajtot.
A tészta másik felét ráhajtjuk a töltelékes részre, és a szélénél ügyesen összetapasztjuk, összecsípjük, vagy akinek kezébe van a tudáshatalma az szépen összefonhatja; lényeg a lényeg, levegőmentesem zárjuk le, hogy a benne rejlő ízek, aromák, na és a szaftossága meg ne szökjön sülés közben.
Kedvünkre való töltelékekkel illetve pizza rátétekkel tölthetjük, de ügyelünk arra, ha ragut készítünk, akkor ne legyen túl "leves".
Forró sütőben szépen megsütjük, majd a tetejét olívaolajjal (akár fokhagymás) megkenjük.
Az én töltelékem, ragum a következő:
30 dkg darált sertéshús
20 dkg csirkemáj
1 fej vöröshagyma (kisebb is elég)
2 dl vörösbor
3-4 ek. balzsamecet
1 db paradicsom (12-15 dkg)
15-20 dkg pizza mozzarella sajt (vagy ami van 😉)
kakukkfű
oregánó
majoránna
bazsalikom
vagy pizza fűszerkeverék
bors, só
olívaolaj
A vöröshagymát felaprítjuk és olívaolajon üvegesre sütjük, rátesszük a darált húst, és elkeverjük. Amikor a hús kifehéredik, elveszti nyers színét, megsózzuk, borsozzuk és befűszerezzük, majd felöntjük a borral, puhára pároljuk.
A párolás utolsó 10 percében hozzáadjuk az időközben pici kockákra vágott csirkemájat és paradicsomot, valamint a balzsamecetet, aztán addig pároljuk, amíg minimálisra elfő a "leve".
Időben, akár előző nap is lekészíthetjük, mert ha már kihűlt könnyebben dolgozunk vele.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése