- Ismét blogkóstoló...., általában így szoktam kezdeni az ilyesmi bejegyzéseket, de...
- Ez kérem nem egy hagyományos, blogkóstoló, ez több annál, ez TISZTELET, tisztelet egy bloggertársnak, akinek decemberben kicsúszott kezéből földi-fakanál.
- Ezt a rendkívüli fordulót, szuper ötletként Márti kezdeményezte, azért >>>hogymegtudjuknézni <<< a későbbiekben is.
Sokat töprengtem azon, hogy mit írjak, mit is lehet írni egy ilyen bejegyzés elé, úgy hogy hűen tükrözze az embert akiről szól, és úgy hogy személyesen nem ismertük egymást, csak a közösségi-hálón követtük egymás munkáját, és picikét az életét...
Aztán jött az ötlet, és ide másoltam a saját szavait; azt hiszem jobbat nem lehet. - "Hajdu István László vagyok.
- Gasztropajti.
- Gasztroblogger, de egyébként viszonylag normális.
- Nyugdíjas órás, képalkotó, amatőr gasztronómus, hobbiszakács, stb.
Nem ennek születtem, de így alakult.
Súlyos betegségem miatt, néhány éve rengeteg szabadidőt kaptam a sorstól. Volt, amit elvett cserébe, de nem haragszom érte. Remélem, továbbra is jó viszonyban maradunk! Ha már így alakult, igyekszem ezt az állapotot minél tartalmasabban kihasználni. Ezért kezdtem az átlagnál többet foglalkozni a gasztronómiával, magam szórakoztatására, és esetleg mások hasznára. Az antarktiszi kivételével, minden nemzet konyhájában otthon vagyok; azt még nem próbáltam! Szeretek írni, néha túlzottan bőbeszédűen is, de egyéni stílusban. A lényeg azért mindig kihámozható a sok süket duma közül, ha figyelmesen olvastok a sorok közt!"
GYULAI PULYKA APRÓPECSENYEHozzávalók:
1 kg pulyka felsőcomb filé
2 fej vöröshagyma (kb. 14-16 dkg)
3 ger. fokhagyma
1 db paprika (nagyobb)
1 nagy dob. paradicsompüré (140g)
1 szál gyulai kolbász
fűszerpaprika
őrölt kömény vagy egész
kakukkfű
só
A pulykahúst felkockázzuk, a fokhagymát apróra daraboljuk, meglocsoljuk olajjal alaposan összekeverjük őket és egy éjszakán át, hűtőszekrényben pácoljuk.
A vöröshagymát felaprítjuk, egy kevéske zsiradékon üvegesre sütjük, rátesszük a pácolt húst és kifehéredésig pároljuk. Ezután hozzáadjuk a paradicsompürét, majd néhány percig pirítjuk, ügyelve arra, hogy a püré meg ne égjen.
A paprikát felkockázzuk hozzáadjuk a húshoz, meghintjük egy kis kanálnyi fűszerpaprikával, sózzuk, kakukkfűvel és köménnyel ízesítjük, aztán felöntjük vízzel és csendben rotyogtatva, pörkölt módján puhára főzzük.
A főzés utolsó 5 percében beleszórjuk a vékony karikákra vágott kolbászt.
Kifőtt tésztával kínáljuk.
Jó szokásom szerint, de csak egy ici-picit változtattam a recepten, illetve a mennyiségeken.
Az eredeti, valóban gyulai receptet, <<< itt találod.
Gasztropajti, most már így is őrizzük az emléked.
ŐRÜLT RECEPTEK , MEGLEPŐ PÁROSÍTÁSOK AMIKRE ÁLMODBAN SEM GONDOLNÁL , ÉN ELKÉSZÍTEM ! KÖZBEN ELMESÉLJÜK AZ ÉTELLEL KAPCSOLATOS ŐRÜLT DOLGAINKAT , TÖRTÉNETEINKET . NA,JÓ - NORMÁLIS ÉTELEKET IS FŐZHETÜNK.
TUDTAD !?
Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.
NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.
NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!
2017. február 15., szerda
Pulyka és kolbász avagy Gasztropajti és Tisztelet
Címkék:
aprópecsenye,
blogkóstoló,
emlék,
fincsi,
főétel,
gyulai,
Hajdú István László,
kakukkfű,
kolbász,
kömény,
őrülten jó,
paprika,
paradicsompüré,
pulyka,
pulykacomb,
pulykahús
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése