A közelmúltban egy érdekes paradicsomra leltem az egyik nagy hiperben.
Ez pedig a Kumato vagy Fekete paradicsom.
Nagyjából tíz év kellett ahhoz, hogy kikisérletezzék, keresztezzék ezt a fajtát, a valamikori vadparadicsomból, mindezt úgy, hogy ne genetikailag legyen módosítva, hamen valóban csak keresztezések hosszú sorozatáról legyen szó.
Nevét (milyen érekes), színéről kapta, ami az érettségi fokától függően, a sötét zöldtől az egész feketéig terjed, közben enyhe pirosas-barnás árnyalatokkal. A normál paradicsommal szemben az érése közben bármikor, ízletes és fogyasztható. A beleseje teljesen érett korában, (tehát feketetén), is piros, fantaszikusan lédús és édes.
Az egészséges antioxidánsokban gazdagabb a hagyományos fajtáknál.
Hatékony szerepet játszik a cukorbetegség, az elhízás, és a rák megelőzésében.
Ha már ilyen isteni paradicsomot leltem, akkor a hozzáillően igazi bivaly mozzarellát választottam.
„A Mozzarella di Bufala Campana sajt előállításához kizárólag teljesértékű, friss bivalytej használható fel. A bivalytejben nincs karotin, ezért a színe tiszta fehér. Campania térségében még napjainkban is az eredeti recept szerint készítik a sajtot, amelynek DOP megjelölése (Denominazione di origine protetta) garantálja a termék autentikus származását. Gyakran nevezik a „mediterrán konyha királynőjének”, „fehér aranynak”, vagy az „asztalok gyöngyének”.” Wikipedia
Eme recept, ismét példa arra, hogy nem csak a klasszikus módon lehet fogyasztani a Mozzarella sajtot.
MOZZARELLA, KUMATO PARADICSOMMAL
ÉS KAPRIBOGYÓS - PETREZSELYMES OLAJJAL
1 személyre
Hozzávalók:
1 db Mozzarella
1 db Kumato paradicsom
petrezselyem zöldje
kapribogyó
olívaolaj
bors, só
Egy kis kanálnyi kapribogyót és 2 szál petrezselyem zöldjét felaprítunk, majd sóval, borssal és 2-3 kanálnyi extra szűz olívaolajjal alaposan összekeverjük.
Ettől kedve a tálalás a klasszikus módon történik; a felkarikázott paradicsomot és a mozzarellát tányérra rendezzük, aztán a kapris-petrezselymes olajjal meglocsoljuk.
Ennyi; nem nagy dolog, de úgy éreztem, hogy a Kumato paradicsomot megilleti egy bejegyzés.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése