TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2016. május 18., szerda

Kumato és bivaly avagy Egy igazi élmélnybeszámoló

A közelmúltban egy érdekes paradicsomra leltem az egyik nagy hiperben.
Ez pedig a Kumato vagy Fekete paradicsom.
Nagyjából tíz év kellett ahhoz, hogy kikisérletezzék, keresztezzék ezt a fajtát, a valamikori vadparadicsomból, mindezt úgy, hogy ne genetikailag legyen módosítva, hamen valóban csak keresztezések hosszú sorozatáról legyen szó. 
Nevét (milyen érekes), színéről kapta, ami az érettségi fokától függően, a sötét zöldtől az egész feketéig terjed, közben enyhe pirosas-barnás árnyalatokkal. A normál paradicsommal szemben az érése közben bármikor, ízletes és fogyasztható. A beleseje teljesen érett korában, (tehát feketetén), is piros, fantaszikusan lédús és édes. 
Az egészséges antioxidánsokban gazdagabb a hagyományos fajtáknál.
Hatékony szerepet játszik a cukorbetegség, az elhízás, és a rák megelőzésében.
Ha már ilyen isteni paradicsomot leltem, akkor a hozzáillően igazi bivaly mozzarellát választottam. 
„A Mozzarella di Bufala Campana sajt előállításához kizárólag teljesértékű, friss bivalytej használható fel. A bivalytejben nincs karotin, ezért a színe tiszta fehér. Campania térségében még napjainkban is az eredeti recept szerint készítik a sajtot, amelynek DOP megjelölése (Denominazione di origine protetta) garantálja a termék autentikus származását. Gyakran nevezik a „mediterrán konyha királynőjének”, „fehér aranynak”, vagy az „asztalok gyöngyének”.” Wikipedia
Eme recept, ismét példa arra, hogy nem csak a klasszikus módon lehet fogyasztani a Mozzarella sajtot.














MOZZARELLA, KUMATO PARADICSOMMAL
   ÉS KAPRIBOGYÓS - PETREZSELYMES  OLAJJAL 
1 személyre 
Hozzávalók:
1 db Mozzarella
1 db Kumato paradicsom
petrezselyem zöldje
kapribogyó
olívaolaj
bors, só
Egy kis kanálnyi kapribogyót és 2 szál petrezselyem zöldjét felaprítunk, majd  sóval, borssal és 2-3 kanálnyi extra szűz olívaolajjal alaposan összekeverjük.
Ettől kedve a tálalás a klasszikus módon történik; a felkarikázott paradicsomot és a mozzarellát tányérra rendezzük, aztán a kapris-petrezselymes olajjal meglocsoljuk. 
Ennyi; nem nagy dolog, de úgy éreztem, hogy a Kumato paradicsomot megilleti egy bejegyzés.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése