TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2016. május 19., csütörtök

Marhapofa és bor avagy Pofátlanság volt

El sem tudom mondani, hogy milyen régóta hajtottam a marhapofára... de most végre itt van.
Erről az isteni húsról, röviden annyit érdemes tudni, hogy jól le kell tisztítani, hártyázni és főzése, párolása, sütése előtt szinte kötelező minden oldaláról lepirítani illetve megpirítani, megpörkölni a külséjét. Erre azért van szükség, hogy az értékes ízanagyagokat tartalmazó húsnedvek benne maradjanak, a húsban; ez egyébként az értékesebb húsoknál mindig így van. 
Hmmm... aki teheti legalább egyszer próbálja ki!

















VÖRÖSBOROS MARHAPOFA,
    ZELLERREL ÉS KÖMÉNNYEL
Hozzávalók:
1 kg marhapofa (nem baj, ha picikét több)
2 fej vöröshagyma
2 szál szárzeller
2 db paprika
3 ger. fokhagyma
1 kis dob. paradicsompüré (70g)
2,5 dl vörösbor
1 ek. egész kömény
1 tk. fűszerpaprika

A marhapofát rendesen megtisztítjuk, a hártyákat eltávolítjuk; a szokottnál nagyobb darabokra daradoljuk (fejenként 3 db, kb.) és egy nagy lábosban  forró zsiradékon, szépen megpirítjuk minden oldalukról őket, kiszedjük és félretesszük.
A paprikát kockákra vágjuk, a szárellert felszeleteljük.
A vöröshagymát felkockázzuk, és abban a lábosban, amelyikben a hús pirult, üvegesre sütjük. Hozzáadjuk a paradicsompürét és az egész köményt, ezekkel is pirítjuk még egy kis ideig (kevergetve, hogy a püré meg ne égjen), majd felöntjük a borral, megsózzuk.
Felforraljuk, aztán hozzáadjuk a paprikát, a zellert, és a húsdarabokat, felöntjük annyi vízzel ami épp ellepi és fedő alatt, gyenge rotyogással főzzük, az elpárolgó levet pótoljuk. 
A főzési idő elérheti a 3 órát is (+), de ez függ a darabok nagyságától és a tűz erejétől is.
Közben a fokhagymát durvára daraboljuk és főzés felénél, amikor már kezd sűrűsödni a szaftja, belekverjük; a tetejére hintünk 1 teáskanál fűszerpaprikát és így főzzük készre, a végén fedő nélkül sűrűbbre forralhatjuk, ilyenkor adhatunk hozzá még egy kis bort.
Köretnek petrezselymes újburgonya vagy burgonyapüré, esetleg kukoricakása (polenta) passzol. 







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése