Viszonylag régen, még lázadó, ifjú koromban, amikor néhány fondorlatos mosollyal, tudtunk annyi pénzt kicsalni a nagymami bukszájából, hogy az némileg kiegészítse kezdő fizetésünket és nagy pofával tudjunk menőzni egyes vendéglátó egységekben. Na, ebben az időben volt nagy kedvencünk a Marshall máj illetve a Marshall májas szendvics; ez nem volt más mint két szelet kenyér közé tálalva a máj. Abban a vendéglőben ahová mi jártunk úgy készítették, hogy bőségesen halmoztak rá pirított hagymakarikát is. Isteni élmeny volt, ahogy végig csorgott az a finom zsír a kezünk szárán; de valószínű nem csak ezért szerettük...
A Marshall máj, alapesetben borjúmáj és csak a kenyérszalonnából készült kakastaréjjal illetve annak zsírjában sült finomság aminek a klasszikus körete a tört burgonya.
Ugye elnézitek nekem, hogy a emlékeimben elveszve a hagymát is bátran ajánljam hozzá, nem is akárhogy.
Mivel borjúmájat, eddig csak képen láttam, talán az sem baj ha sertésből készítem.
Persze szalonnán is csak kolozsvári van itthon.
...és imádom a vajas burgonyapürét.
???lehet, hogy nem is marshall májat készítettem??? :)
Az a régi jó
MARSHALL MÁJ, HAGYMÁSAN
Hozzávalók:
60 dkg sertésmáj
15-20 dkg kolozsvári szalonna
2 nagy fej vöröshagyma
4-5 ek. ételecet
majoránna
bors
só
liszt
A májat mindig frissen készítsük!
A sertésmájat vékony szeletekre szeleteljük, borsozzuk és majoránnával fűszerezzük.
A szalonnából szeleteket vágunk és a bőréig bevagdossuk, hogy szépen megnyíljanak, majd egy kevéske zsiradékon megpirítjuk és tálalásig félretesszük.
A befűszerezett májszeleteket lisztbe forgatjuk és abban zsiradékban amelyikben a szalonna is pirult, percek alatt megsütjük.
A hagymát felkarikázzuk, kicsit lesózzuk és szinte a „tálalás pillanatában” rádobjuk a májra, egy perc múlva a májszeleteket kitálaljuk, a hagymára pedig rálottyintjuk a ecetet és egy pillanat alatt átgőzöljük, majd a májra halmozzuk és a tetejét a kakastaréj szalonnával koronázzuk.
A Marshall máj, alapesetben borjúmáj és csak a kenyérszalonnából készült kakastaréjjal illetve annak zsírjában sült finomság aminek a klasszikus körete a tört burgonya.
Ugye elnézitek nekem, hogy a emlékeimben elveszve a hagymát is bátran ajánljam hozzá, nem is akárhogy.
Mivel borjúmájat, eddig csak képen láttam, talán az sem baj ha sertésből készítem.
Persze szalonnán is csak kolozsvári van itthon.
...és imádom a vajas burgonyapürét.
???lehet, hogy nem is marshall májat készítettem??? :)
Az a régi jó
MARSHALL MÁJ, HAGYMÁSAN
Hozzávalók:
60 dkg sertésmáj
15-20 dkg kolozsvári szalonna
2 nagy fej vöröshagyma
4-5 ek. ételecet
majoránna
bors
só
liszt
A májat mindig frissen készítsük!
A sertésmájat vékony szeletekre szeleteljük, borsozzuk és majoránnával fűszerezzük.
A szalonnából szeleteket vágunk és a bőréig bevagdossuk, hogy szépen megnyíljanak, majd egy kevéske zsiradékon megpirítjuk és tálalásig félretesszük.
A befűszerezett májszeleteket lisztbe forgatjuk és abban zsiradékban amelyikben a szalonna is pirult, percek alatt megsütjük.
A hagymát felkarikázzuk, kicsit lesózzuk és szinte a „tálalás pillanatában” rádobjuk a májra, egy perc múlva a májszeleteket kitálaljuk, a hagymára pedig rálottyintjuk a ecetet és egy pillanat alatt átgőzöljük, majd a májra halmozzuk és a tetejét a kakastaréj szalonnával koronázzuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése