Az árpagyöngy felettébb gazdag A-, B1-, B2-, B5-, B6-vitaminokban, fehérjében és keményítőben, de kalcium, kálium, vas és foszfor is található benne.
Az árpagyöngy lassú felszívódású szénhidrátokat tartalmaz, tehát hosszú időn át nyújt jól lakottság érzetet.
Ezek ellenére sincs itthon még elégséges divatja árpagyöngynek, illetve a gerslinek.
Az árpagyöngy Tibetből ered, számunkra mégis a zsidó konyhából vált ismertté, és ez elsősorban a népszerű sóletnek köszönhető, de levesek betétjeként is gyakori.
Az árpát a Mars gabonájának is nevezték, miként bátorságot, harciasságot és erőt közvetít. Talán nem véletlen, hogy a gladiátorok „tudatos” étrendjében is gyakori volt, kenyér illetve kása formájában.
CITROMOS-FOKHAGYMÁS SERTÉSKARAJ
ZÖLDSÉGES ÁRPARIZOTTÓVAL
Hozzávalók:
60 dkg sertéskaraj
3 ger. fokhagyma
1 db citrom
1 dl olívaolaj
30 dkg árpagyöngy (gersli)
20 dkg sárgarépa
30 dkg zeller
1 fej vöröshagyma
3-4 szem szegfűbors
rozmaring
bors
só
Előzőnap este:
A citrom levéből, a zúzott fokhagymából, az olívaolajból, egy kis őrölt borssal páclevet készítünk.
A karajt felszeleteljük gyengén megklopfoljuk, majd beleforgatjuk, jól belenyomkodjuk a páclébe.
Legalább egy éjszakányi időre hűtőben érleljük.
Legalább egy éjszakányi időre hűtőben érleljük.
Az árpagyöngyöt megmossuk és szintén egy éjszakára, hideg vízben áztatjuk.
Másnap:
A vöröshagymát és a zöldségeket fél centis kockákra daraboljuk, egy kevéske olívaolajon megfuttatjuk, majd hozzákeverjük a lecsepegtetett árpagyöngyöt, felöntjük annyi vízzel, hogy éppen elleje, sózzuk rozmaringgal és a szegfűborssal ízesítjük. Ugyanúgy, mint ahogy a normál rizottót, készre főzzük. (Tehát mindig csak annyi vízzel öntjük fel ami éppen ellepi és kavargatjuk, felöntjük, kavargatjuk...) A főzési idő akár 40-45 percig is eltarthat.
A kész rizottóba durvára aprított zeller vagy petrezselyem zöldet keverünk.
Közben a karajszeleteket a pácból kivéve megsózzuk és egy serpenyőben szépen megsütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése