Egy, a közelmúltban folytatott baráti beszélgetésem kapcsán elgondolkodtam.
Tudom ez furcsán hangzik tőlem, de van ilyen.
A beszélgetés elgondolkodtató része arra vonatkozott, hogy én szeretem a jó, szaftos ételeket és olyan igazándiból „száraz” falatok nem igen vannak a receptjeim között. Ha véletlenül akad valami ilyesmi, akkor minimum egy finom, ízletes pürével körítem vagy külön kínálok mellé mártást.
Aztán úgy gondoltam engedek a lelkes követői „nyomásnak”... és majdnem sikerült.
Lehet hogy ciki, de muszáj volt egy hót' egyszerű ragut dobnom mellé. :/ :)
Lehet hogy ciki, de muszáj volt egy hót' egyszerű ragut dobnom mellé. :/ :)
KÁPIÁVAL PÁROLT SERTÉSKARAJ,
SONKÁVAL ÉS ROZMARINGGAL TEKERVE
Hozzávalók:
60 dkg sertéskaraj
8-10 sz. jó fajta sonka (hajszál vékonyra szeletelt)
vagy húsos szalonna, de ez esetben figyeljünk a sózásra
3 db kápia paprika
rozmaring
bors, só
vaj
A sertéskarajt 8 szeletre felszeleteljük, enyhén megklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk megszórjuk aprított rozmaringgal és ráfektetjük a sonka szeleteket. Ezután szorosan feltekerjük őket, biztos ami biztos fogpiszkálóval tűzzük meg a végeinél (bár én ezt ritkán teszem).
Egy edényben zsiradékot hevítünk és a tekercseket minden oldalukról lassan, megpirítjuk.
Közben a paprikákat felkockázzuk és amikor a húsok már szép pirosra pirultak, melléjük szórjuk; egy-két percig sütjük, pirítjuk aztán felöntjük annyi vízzel, hogy épphogy félig ellepje a húsokat.
15-20 percig fedő alatt pároljuk, majd a fedőt levéve elforraljuk levét.
Közben a húsokat forgassuk át.
(Egy ici-pici fehérbor nem árt neki)
Tálalás előtt, (már nem melegítve) egy jó darabka vajat belekeverünk a még meleg kápia raguba.
A húsokat mutatósan felszeleteljük, tányérra rakjuk és a ragut a tetejére halmozzuk; köretnek a párolt rizst vagy burgonyapürét kínálunk.
rozmaring
bors, só
vaj
A sertéskarajt 8 szeletre felszeleteljük, enyhén megklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk megszórjuk aprított rozmaringgal és ráfektetjük a sonka szeleteket. Ezután szorosan feltekerjük őket, biztos ami biztos fogpiszkálóval tűzzük meg a végeinél (bár én ezt ritkán teszem).
Egy edényben zsiradékot hevítünk és a tekercseket minden oldalukról lassan, megpirítjuk.
Közben a paprikákat felkockázzuk és amikor a húsok már szép pirosra pirultak, melléjük szórjuk; egy-két percig sütjük, pirítjuk aztán felöntjük annyi vízzel, hogy épphogy félig ellepje a húsokat.
15-20 percig fedő alatt pároljuk, majd a fedőt levéve elforraljuk levét.
Közben a húsokat forgassuk át.
(Egy ici-pici fehérbor nem árt neki)
Tálalás előtt, (már nem melegítve) egy jó darabka vajat belekeverünk a még meleg kápia raguba.
A húsokat mutatósan felszeleteljük, tányérra rakjuk és a ragut a tetejére halmozzuk; köretnek a párolt rizst vagy burgonyapürét kínálunk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése