TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2014. február 25., kedd

Lost vagy Retro? 4.

Ma egy isteni finom klasszikus marha tokány kerül sorra.
A tokány egyébiránt erdélyi eredetű étel; nagy részük marhából készül és általában fűszerpaprika helyett, paradicsompüré pirításával adunk neki pompás vöröses-barnás színt.
A tokányok körete általában puliszka vagy törtburgonya.
Naná, hogy tarhonyával kívántam meg!






 








MÉSZÁROS TOKÁNY
Hozzávalók:
70 dkg marhahús (comb, lapocka, lábszár)
15 dkg kolozsvári szalonna

 3-4 db virsli 
1 nagy fej vöröshagyma
3 ger. fokhagyma
1 dl fehérbor
1 dob. paradicsompüré (70g)
1-2 ek. liszt
kakukkfű
bors, só 
A szalonnát felcsíkozzuk és a zsírját kipirítjuk, majd a pörcöket kiszedjük és tálalásig félre tesszük. 
A húst ceruza vastagságú csíkokra vágjuk.
A szalonna zsírjában (szükség szerint adhatunk hozzá egy kiskanál zsírt) üvegesre fonnyasztjuk az apróra vágott vöröshagymát és rádobjuk a húst, pár perc múltán megsózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel és kettő gerezd zúzott fokhagymával ízesítjük. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje és az elfőlő víz folyamatos pótlásával puhára főzzük. (A marhahús főzési ideje sok mindentől függhet; akár kettő vagy több órát is igénybe vehet; de szerintem a sokáig, lassan főlő „marha-étel” finomabb.)
Ha a hús már megpuhult, zsírjára pirítjuk, hozzáadjuk a paradicsompürét és egy-két percig ezzel is pirítjuk (vigyázva, hogy meg ne égjen). Ezek után leszórjuk lisztel, elkavarjuk, felöntjük a borral és ismét annyi vízzel, hogy ellepje, aztán beledobjuk a felkarikázott virslit és hozzáadjuk a maradék egy gerezd zúzott fokhagymát, kiforraljuk, készre főzzük, rászórjuk a szalonna-pörcöket.
Hagyományosan mint ahogy azt fent írtam, hagymás-törtburgonyával tálaljuk, de én most tarhonyával kívántam meg.

1 megjegyzés: