TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2014. február 17., hétfő

Lost vagy Retro? 2.

A sorban legyen második a Svéd gombasaláta.
Valamikor a régi szép időkben el sem lehetett képzelni Svédasztalos állófogadást nélküle. Ott díszelgett nemzetközi társaival :) a Francia salátával, az Orosz hússalátával, a Sonkatekercs, a Hideg sültek és a Kaszinótojás mellett. Mára viszont kissé háttérbe szorult és előtérbe kerültek a divatos friss saláták különböző olajos és majonézes öntetek, dresszingekkel. Persze ezek a mediterrán jellegű divatos saláták is nagyon finomak, de nem szabad megfelejtkeznünk a régi jó dolgokról sem. Hát ezért választottam ezt  a pompás kis pikáns, paradicsomos, gomba salátát, aminek nálam a főtt tojás a kiegészítője.
u.i.: van egy (szerintem) rossz szokás, amivel „egyszerűbb” elkészíteni a Svéd gombasalátát. Ez a ketchup.
NE!















SVÉD GOMBASALÁTA
Hozzávalók:
50 dkg gomba
1 fej vöröshagyma
1 nagy dob. paradicsompüré (140g)
4 db citromkarika
1 dl fehérbor
kristálycukor
babérlevél
kakukkfű
só
A vöröshagymát félkarikákra szeleteljük, majd forró olajon megfuttatjuk és rádobjuk a felszeletelt gombát, megsózzuk. Amikor már a gomba levet engedett felöntjük a borral, hozzákeverjük a paradicsompürét, beledobjuk a citromkarikákat, 2-3 babérlevelet és kakukkfűvel valamint egy kiskanál kristálycukorral ízesítjük. Lassan kb.:30-35 perc alatt sűrűre főzzük. Jól lehűtve tálaljuk.
Csak 1 ötlet: pikánsabb íz verziót érhetünk el, ha egy gerezd zúzott fokhagymát is teszünk hozzá.

1 megjegyzés:

  1. Hmmmm, érzem az ízét! Egy szelet friss, ropogós franciakenyérrel hihetetlen élmény volt annak idején :) De jó, hogy eszembe juttattad, és így már el is tudom készíteni! :)

    VálaszTörlés