Az isten tudja csak annak az okát, hogy miért...? de a napokban magyar-magyaros-magyarságára utaló elnevezésű étkeket keresgéltem a neten.
Hááát, találtam érdekességeket...
Hááát, találtam érdekességeket...
Itt az első 😉
...aztán az is lehet, hogy csak nekem érdekes 😏
TALJÁN PAPRIKÁS CSIRKE
Hozzávalók:
60 dkg csirkemell
1 fej lilahagyma
5-6 dl tej
5-8 dkg liszt (kb.)
fűszerpaprika
őrölt kömény
majoránna
bors, só
vaj és olívaolaj
A lisztet összekeverjük
fűszerpaprikával, borssal és köménnyel.
A csirkemellet ujjnyi csíkokra
vágjuk, megsózzuk és alaposan beleforgatjuk a paprikás lisztbe.
A lilahagymát felaprítjuk, majd egy
nagy serpenyőben olívaolaj és vaj keverékén finoman lepirítjuk a csirkecsíkokkal
együtt, ügyelve arra, hogy a paprikás liszt meg ne égjen!
Aztán kis lángon, fokozatosan felöntögetjük
a tejjel, sózzuk, borozzuk és majoránnával ízesítve és 10-15 perc alatt szép sűrűre főzzük, megkóstoljuk, szükség szerint utóízesítjük.
Közben elkészítjük a köretet, ami nálam
most egy sűrűbb kukoricakása (polenta - ha már talján 😉
), amibe aprított rukkolát kevertem.
A kása:
30 dkg kukoricadara
1,3 l víz (1,5l)
1-2 ek. vaj
rukkola
bors, só
-A kását így készítem:
A vizet felforraljuk, amikor kezd
forrni beleborítjuk a kukoricadarát a tüzet legyengítve és folyamatosan
kevergetve!!! az „újra forrástól” -amikor kezd finoman pöfögni- számítva 5-6
perc alatt, sűrűre főzzük, sóval, borssal ízesítjük, aztán a tűzről már levéve,
belekeverjük a vajat és a durvára vágott rukkolát, és fedővel letakarva 15-20
percet pihentetjük, tálalás előtt felkavarjuk/fellazítjuk.
Ez a manna gyorsan készül
a tej és a liszt önmagában nem egy erős íz
ezért kivételesen azt mondom,
hogy valamiféle csirke/szárnyas fűszersó használata jól jöhet.
😉
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése