Ezt a finomságot sokkal nehezebb volt leírni, mint elkészíteni... esküszöm 😉
...és készítése közeben az jutott eszembe, hogy van az a pepecs, ami megéri 😁
...és készítése közeben az jutott eszembe, hogy van az a pepecs, ami megéri 😁
ALMÁS-MÁKOS MÁGLYAPITE
Hozzávalók
-a tészta
20 dkg liszt
10 dkg vaj
5 dkg porcukor
1 db tojás
1 csipet só
-a töltelék
50 dkg alma
5 dkg darált mák
2 ek. porcukor
-a teteje
4 db zsemle
15 dkg baracklekvár
1 ek. rum + 3 ek. víz
2 dl tej
2 dl tejszín
3 db tojás
5 dkg porcukor
őrölt fahéj
szerecsendió
A lisztet elkeverjük a
porcukorral, aztán hozzáadjuk a vajat, és szép, egyállagúra morzsoljuk, majd
hozzáadunk egy tojást, egy csipet sót és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk,
frissentartó fóliába takarva 20-25 percet hűtőben pihentetjük.
Pihentetés után, alaposan
meglisztezett deszkán, a tésztát akkorára nyújtjuk ki, hogy egy 28 cm-es
gyümölcstortaformát kitudjunk vele bélelni, úgy, hogy a szélére, peremére is
jusson tészta.
A tészta lágy, vékonyra nyújtjuk,
ezért könnyen szakadhat, „törhet”, de rendesen lisztezve és tekerjük fel a
sodrófára, aminek segítségével bátran áttudjuk rakni a formába. Ha közben kicsit
elszakadna, akkor sincs nagy baj, mert a formában is megtudjuk igazítani,
(összenyomkodni) ill. a leeső részekkel is kitudjuk pótolgatni és a peremét
szépen kialakítani. No para!
200 fokos előmelegített sütőben 8-10
percig elősütjük az üres tésztát majd, amikor kivettük, a sütő hőfokát 180 fokra visszavesszük.
Közben az almát meghámozzuk,
kocákra vágjuk és összekeverjük, a mákkal, 2 evőkanál porcukorral, majd beleborítjuk az
elősütött tésztába.
A zsemléket felszeleteljük; a baracklekvárt
kikeverjük a 1 evőkanál rummal és 3 evőkanál vízzel.
A tojásokat kikeverjük a tejszínnel,
a tejjel és a porcukorral őrölt fahéjjal és egy kis szerecsendióval ízesítjük.
A zsemleszeletek egyik oldalát,
egy kis kanál segítségével lazán megkenegetjük a lekvárral és fedésbe, szépen
körbe rakjuk a formába, illetve betakarjuk velük az almás részt.
Ezután kanalanként meglocsolgatjuk/beáztatjuk
a tejes-tejszínes öntettel, amíg az teljesen el nem fogy, majd 15 percig
pihentetjük, hogy a zsemleszeletek jól „átázzanak”.
Aztán a 180 fokos sütőben, 40-45 perc
alatt szépen megsütjük.
Mint általában az ilyesmi pitéknél/sütiknél
meg kell várni (ha ki bírjuk) amíg hűl, ez legalább 20-25 perc és még akkor is az
első szeletet picit nehezebb kivenni a formából, de az íze mindenért kárpótol
bennünket 😉
Ha van lecsatolható oldalú formánk, könnyebb a dolgunk, de megpróbálhatjuk hagyományos tortaformában is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése