TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2021. március 30., kedd

Medvehagyma és Feta avagy Ez meg majdnem

Sörözéshez, borozáshoz, üdítőzéshez, vizezéshez, locsoláshoz vagy csak úgy😁
De fogyaszthatjuk főétkezés után is,  és akkor akár desszertkén/sütiként is értelmezhetjük👆
Na! Mi azt már jól tudjuk, hogy a legjobb süti a pogácsa, ez meg majdnem olyan, úgyhogy okésba vagyunk😊














MEDVEHAGYMÁS-FETÁS CSIGÁK
Hozzávalók:
-a tészta-
45 dkg liszt
12,5 dkg vaj + kenés
1 tojás
2 dl tej
3 dkg élesztő
2 ek. kristálycukor
római kömény

-a töltelék-
15 dkg Feta sajt (v. krémfehér)
1 p. tejföl 20% (175g)
1 cs. medvehagyma 20-25 szál (ill. a fanatizmusunkra bízva)
római kömény
bors
szükség szerint só
Az élesztőt cukros, kézmeleg tejben felfuttatjuk.
A vajat szép egyállgúra morzsoljuk a liszttel, megsózzuk, egy kis őrölt római köménnyel ízesítjük.
A vajas lisztbe mélyedést készítünk, beleütjük a tojást, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és laza mozdulatokkal, (vagy a kézi dagasztóval) alaposan összegyúrjuk, bedagasztjuk.
(Ugyi, már többször írtam, hogy a finom kelt tészták, gyúrásakor, inkább a kezünket lisztezzük finoman, ha kell többször is, pl. ezért is ajánlatos a dagasztó.)
Az így kapott laza tésztát, langyos helyen duplájára kelesztjük.
A medvehagymát felaprítjuk.
Egy tálkában a Feta sajtot egy villa segítségével szétnyomkodjuk, hozzáadjuk az aprított medvehagymát, egy mokkáskanálnyi római köményt és a tejfölt aztán alaposan összekeverjük.
A megkelt tésztánkat kb.55x35 téglalappá nyújtjuk, ha jól dolgoztunk és jól megkelesztettük a tésztát, majdhogynem simán a kezünkkel/tenyerünkkel is eltudjuk „nyújtani”.










Egy kanál segítségével elkenjük a Fetás-medvehagymás tölteléket a tésztán, de az egyik, hosszabb szélén kihagyunk 2-3 centit amit vizezett ujjainkkal megtapicskoljuk a jobb tapadás érdekében és ügyesen feltekerjük, majd egy éles késsel 16 egyforma darabra vágjuk.










Tepsit kibélelünk sütőpapírral és rápakoljuk a csigáinkat, aztán langyos helyen újabb 20-25 percig pihentetjük/kelesztjük.
Előmelegített sütőben, 190-200 fokon 25 perc alatt szépen megsütjük
(A sütőjét mindenki maga ismeri, tehát sütés közben figyeljük, ezt a finomságot.)
Amikor kivettük a sütőből olvasztott vajjal vagy olívaolajjal megkenegetjük a tetejüket.







Medvehagyma helyett készíthetjük
spenóttal és fokhagymával
😇

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése