Sörözéshez, borozáshoz, üdítőzéshez, vizezéshez, locsoláshoz vagy csak úgy😁
De fogyaszthatjuk főétkezés után is, és akkor akár desszertkén/sütiként is értelmezhetjük👆
De fogyaszthatjuk főétkezés után is, és akkor akár desszertkén/sütiként is értelmezhetjük👆
Na! Mi azt már jól tudjuk, hogy a legjobb süti a pogácsa, ez meg majdnem olyan, úgyhogy okésba vagyunk😊
MEDVEHAGYMÁS-FETÁS CSIGÁK
Hozzávalók:
-a tészta-
45 dkg liszt
12,5 dkg vaj + kenés
1 tojás
2 dl tej
3 dkg élesztő
2 ek. kristálycukor
római kömény
só
-a töltelék-
15 dkg Feta sajt (v. krémfehér)
1 p. tejföl 20% (175g)
1 cs. medvehagyma 20-25 szál (ill. a fanatizmusunkra bízva)
római kömény
bors
szükség szerint só
Az élesztőt cukros, kézmeleg tejben felfuttatjuk.
A vajat szép egyállgúra morzsoljuk a liszttel, megsózzuk, egy kis őrölt római köménnyel ízesítjük.
A vajas lisztbe mélyedést készítünk, beleütjük a tojást, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és laza mozdulatokkal, (vagy a kézi dagasztóval) alaposan összegyúrjuk, bedagasztjuk.
(Ugyi, már többször írtam, hogy a finom kelt tészták, gyúrásakor, inkább a kezünket lisztezzük finoman, ha kell többször is, pl. ezért is ajánlatos a dagasztó.)
Az így kapott laza tésztát, langyos helyen duplájára kelesztjük.
A medvehagymát felaprítjuk.
Egy tálkában a Feta sajtot egy villa segítségével szétnyomkodjuk, hozzáadjuk az aprított medvehagymát, egy mokkáskanálnyi római köményt és a tejfölt aztán alaposan összekeverjük.
A megkelt tésztánkat kb.55x35 téglalappá nyújtjuk, ha jól dolgoztunk és jól megkelesztettük a tésztát, majdhogynem simán a kezünkkel/tenyerünkkel is eltudjuk „nyújtani”.
Hozzávalók:
-a tészta-
45 dkg liszt
12,5 dkg vaj + kenés
1 tojás
2 dl tej
3 dkg élesztő
2 ek. kristálycukor
római kömény
só
-a töltelék-
15 dkg Feta sajt (v. krémfehér)
1 p. tejföl 20% (175g)
1 cs. medvehagyma 20-25 szál (ill. a fanatizmusunkra bízva)
római kömény
bors
szükség szerint só
Az élesztőt cukros, kézmeleg tejben felfuttatjuk.
A vajat szép egyállgúra morzsoljuk a liszttel, megsózzuk, egy kis őrölt római köménnyel ízesítjük.
A vajas lisztbe mélyedést készítünk, beleütjük a tojást, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és laza mozdulatokkal, (vagy a kézi dagasztóval) alaposan összegyúrjuk, bedagasztjuk.
(Ugyi, már többször írtam, hogy a finom kelt tészták, gyúrásakor, inkább a kezünket lisztezzük finoman, ha kell többször is, pl. ezért is ajánlatos a dagasztó.)
Az így kapott laza tésztát, langyos helyen duplájára kelesztjük.
A medvehagymát felaprítjuk.
Egy tálkában a Feta sajtot egy villa segítségével szétnyomkodjuk, hozzáadjuk az aprított medvehagymát, egy mokkáskanálnyi római köményt és a tejfölt aztán alaposan összekeverjük.
A megkelt tésztánkat kb.55x35 téglalappá nyújtjuk, ha jól dolgoztunk és jól megkelesztettük a tésztát, majdhogynem simán a kezünkkel/tenyerünkkel is eltudjuk „nyújtani”.
Egy kanál segítségével elkenjük a Fetás-medvehagymás tölteléket a tésztán, de az egyik, hosszabb szélén kihagyunk 2-3 centit amit vizezett ujjainkkal megtapicskoljuk a jobb tapadás érdekében és ügyesen feltekerjük, majd egy éles késsel 16 egyforma darabra vágjuk.
Tepsit kibélelünk sütőpapírral és
rápakoljuk a csigáinkat, aztán langyos helyen újabb 20-25 percig pihentetjük/kelesztjük.
Előmelegített sütőben, 190-200 fokon 25 perc alatt szépen megsütjük
(A sütőjét mindenki maga ismeri, tehát sütés közben figyeljük, ezt a finomságot.)
Amikor kivettük a sütőből olvasztott vajjal vagy olívaolajjal megkenegetjük a tetejüket.
Előmelegített sütőben, 190-200 fokon 25 perc alatt szépen megsütjük
(A sütőjét mindenki maga ismeri, tehát sütés közben figyeljük, ezt a finomságot.)
Amikor kivettük a sütőből olvasztott vajjal vagy olívaolajjal megkenegetjük a tetejüket.
Medvehagyma helyett készíthetjük
spenóttal és fokhagymával
😇
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése