Emlékszem... még kölyök koromban a messzimama, szokott nekünk sütni (gondolom másnak is, de azt is mi faltuk be) egy olyan tésztát, amit Ő csak nemes egyszerűséggel Paraszt lepénynek hívott.
Valószínű, hogy ezt többen ismeritek, csak más néven, amit nyugodtan írjatok meg kommentben - kösziköszi-
Maga a tészta, a süti egy könnyű, kellemesen vastag, finom, laza kelt tészta ami jó fajta házi baracklekvárral van megkenve és tojáshabbal beborítva, szépen megsütve.
Maga a tészta, a süti egy könnyű, kellemesen vastag, finom, laza kelt tészta ami jó fajta házi baracklekvárral van megkenve és tojáshabbal beborítva, szépen megsütve.
Ma reggel ez jutott eszembe
és számtalan szebbnél-szebb gondolat,
s mielőtt megálla az idő,
elő egy tepsit, néhány jófajta hozzávaló.
(bocs)
Lényeg a lényeg, ezzel indult a mai napom meg egy kis pálink aztán kaptam magam és elkészítettem egy egészen más tésztát, sütit, finomságot, amit az csodás emlékeim tiszteletére lepénynek neveztem el.
KŐTTES TÚRÓS LEPÉNY
Hozzávalók:
-a tészta-
45 dkg liszt
2 dl tej
5 dkg kristálycukor
3 dkg élesztő
1 db tojás + kenés
5 dkg olvasztott vaj
csipet só
-a töltelék-
50 dkg túró
2 db tojás
2 cs. vaníliás cukor
10 dkg kristálycukor
1 p. tejföl (150g)
1 ek. búzadara
4 ek. baracklekvár
A tésztához kézmeleg, cukros
tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd egy tojással, a liszttel és az olvasztott
vajjal alaposan begyúrjuk, összedagasztjuk, aztán két részre osztjuk úgy, hogy
egyik lehet kisebb, az így kapott két rész tésztát átgyúrjuk és addig pihentetjük
amíg elkészítjük a tölteléket.
-Mindig megemlítem! ...a kelt
tésztáim lazák, „puhák” ezért ha kell, inkább finoman a kezünket lisztezzük és
ne a tésztára/tésztához szórjunk még, még, még... 😉
, illetve egy jó ideje rákaptam a kézi robotgépem (450w) dagasztórészére és
szinte minden tésztámat ezzel dagasztom le, majd a végén ! lisztezett kézzel !
átgyúrom.-
A töltelékhez a túrót, a tejfölt, a
cukorral, a darával és 2 db tojássárgájával alapos kikeverjük, a fehérjéket
vaníliás cukorral kemény habbá verjük.
Egy 38 centis tepsit vékonyan
kivajazunk, nagyobb tésztát kinyújtjuk és a tepsit kibéleljük vele, villával kicsit
megszurkáljuk és előmelegített sütőben 180 fokon 10-12 percig elősütjük.
Az elősütött tésztánkat pár perc
pihentetést után jól megkenjük a lekvárral.
A túrótöltelékbe beleforgatjuk a
tojáshabot és ráborítjuk a tésztára, a tetejét pedig befedjük a másik, időközben
kinyújtott tésztával; lekenjük egy felvert tojással, szinten megböködjük
villával és a sütőbe visszatolva 30(+) perc alatt szépen megsütjük.
-...és amit szintén mindig megemlítek!
a sütőjét mindenki maga ismer, ha kell figyeljünk az hőfokra és az sütési időre.-
Egyetlenegy nehézsége van ennek a finomságnak...
...kivárni azt az időt, amíg annyira meghűl, hogy könnyen tudjuk kiszelni.
Nagyon finom lehet.
VálaszTörlés