Tegnap dolgaim felének az egyharmadával végeztem, amikor ráébredtem arra, hogy hama-hama enni kell valami fincsit, mert az úgy megnyugtat.
A hűtőben leltem egy jópofa krinolint, amit gyorsan ebédnek kereszteltem át, ami egy szakácstól, akik a közhiedelem szerint mindig pompás mannákat falnak, maxi természetes dolog 😆 😋
Aztán kizárolag azért, hogy ezt le tudjam írni Nektek, készítettem egy gyors, ázsiai hagnulatú levest, abból a shiitake gombából illetve maradékából, amit még a múlt héten vásároltam és hűtőben tárolva (a fóliát eltávolítva) még mindig friss közeli állapotban volt, sőt. Hoppá, ez még egy érv a shiitake gomba mellett.
SHIITAKE GOMBALEVES
ÁZSIAI HANGULATBAN
Hozzávalók:
25 dkg shiitake gomba
10 -12 dkg sárgarépa
10 -12 dkg jégcsapretek (Daikon retek)
3 sz. csemegehagyma
1 sz. szárzeller
2 ger. fokhagyma
2 ek. szója szósz (sötét)
2 ek. fehérborecet
1 ek. méz
őrölt gyömbér
chilipehely
só
8-10 dkg ázsiai tésztaféle (pl. wok-, vagy mie tészta)
-az ázsiai tészták, gyorsan elkészülnek és valóban pár perc alatt megfőnek ezek használatával ügyesen elérhetjük, hogy a vele együtt készülő zöldségek viszonylag roppanósak maradjanak -
A gombát vékonyan felszeleteljük.
A sárgarépát, a retket megpucoljuk és kis csíkokra vágjuk.
A csemegehagymát felkarikázzuk.
Egy kevéske forró zsiradékon, 1-2 perc alatt együtt megkapatjuk a gombát és a zöldségeket, hozzáadjuk a mézet, megsózzuk, gyömbérrel és egy pici chilivel ízesítjük.
Ezután felöntjük kb.1,5 liter vízzel, belekeverjük a szójaszószt és a borcetet; amikor felforr beleszórjuk a tésztát és percek alatt készre főzzük.
Közben a fokhagymát vékonyan felcsíkozzuk, a szárzellert pedig szép apró kockákra vágjuk és az utolsó pillanatokban ezeket is levesbe szórjuk.
ÁZSIAI HANGULATBAN
Hozzávalók:
25 dkg shiitake gomba
10 -12 dkg sárgarépa
10 -12 dkg jégcsapretek (Daikon retek)
3 sz. csemegehagyma
1 sz. szárzeller
2 ger. fokhagyma
2 ek. szója szósz (sötét)
2 ek. fehérborecet
1 ek. méz
őrölt gyömbér
chilipehely
só
8-10 dkg ázsiai tésztaféle (pl. wok-, vagy mie tészta)
-az ázsiai tészták, gyorsan elkészülnek és valóban pár perc alatt megfőnek ezek használatával ügyesen elérhetjük, hogy a vele együtt készülő zöldségek viszonylag roppanósak maradjanak -
A gombát vékonyan felszeleteljük.
A sárgarépát, a retket megpucoljuk és kis csíkokra vágjuk.
A csemegehagymát felkarikázzuk.
Egy kevéske forró zsiradékon, 1-2 perc alatt együtt megkapatjuk a gombát és a zöldségeket, hozzáadjuk a mézet, megsózzuk, gyömbérrel és egy pici chilivel ízesítjük.
Ezután felöntjük kb.1,5 liter vízzel, belekeverjük a szójaszószt és a borcetet; amikor felforr beleszórjuk a tésztát és percek alatt készre főzzük.
Közben a fokhagymát vékonyan felcsíkozzuk, a szárzellert pedig szép apró kockákra vágjuk és az utolsó pillanatokban ezeket is levesbe szórjuk.
...nagyon nehéz...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése