Iszonyúan sokat ráadásul rengeteget (is) gondolkodtam azon, hogy az mennyei ízén kívül miért is szeretjük a kakaós csigát...?
Talán azért, mert tök ügyesen szét tudjuk tekerni (még ha az nem is olyan szép)...
Talán azért, mert tök gusztusosan ragadáncsos lesz a kezünk tőle (ilyen barna ízés)...
Talán azért, mert tök jól lehet vele morzsázni és a porcukor is hullik mindenhová (nekem pl. a szakállamra)
Talán ezért van, hogy reggel én is ezt a finomságot kívántam meg és ez tök igaz 😉
...és az élmény tök ugyanaz, csak talán az íze egy picit más 😋
...tök más 😁
Na, akkor tovább nem is tökölök, jöjjön a recept 👉
TÖKÖS-MÁKOS CSIGÁK
FAHÉJJAL ÉS GYÖMBÉRREL
Hozzávalók:
-a tészta-
50 dkg liszt
2 dl tej
2,5 dkg élesztő
2 db tojás
5 dkg olvasztott vaj
5 dkg kristálycukor
csipet só
-a töltelék-
50 dkg tisztított sütőtök
10 dkg kristálycukor
5 ek. darált mák
őrölt fahéj
őrölt gyömbér
Az élesztőt kézmeleg cukros tejben felfuttatjuk, majd a liszttel, a tojásokkal és az olvasztott vajjal alaposan begyúrjuk, bedagasztjuk. Langyos helyen, letakarva, duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán kb.60x40 cm téglalap alakúra nyújtjuk.
A sütőt bemelegítjük 190 fokra.
A tisztított sütőtököt, egy nagylyukú reszelőn lereszeljük. -Ezt azért csak most végezzük el, mert így állásában, véletlen sem levesedik meg, illetve a kinyújtott tésztánk is fellélegzik egy kicsit.-
A legyalult tököt egységesen rászórjuk, elosztjuk a tésztán úgy, hogy az egyik (hosszabb) szélén 3-4 centit tisztán hagyunk.
FAHÉJJAL ÉS GYÖMBÉRREL
Hozzávalók:
-a tészta-
50 dkg liszt
2 dl tej
2,5 dkg élesztő
2 db tojás
5 dkg olvasztott vaj
5 dkg kristálycukor
csipet só
-a töltelék-
50 dkg tisztított sütőtök
10 dkg kristálycukor
5 ek. darált mák
őrölt fahéj
őrölt gyömbér
Az élesztőt kézmeleg cukros tejben felfuttatjuk, majd a liszttel, a tojásokkal és az olvasztott vajjal alaposan begyúrjuk, bedagasztjuk. Langyos helyen, letakarva, duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán kb.60x40 cm téglalap alakúra nyújtjuk.
A sütőt bemelegítjük 190 fokra.
A tisztított sütőtököt, egy nagylyukú reszelőn lereszeljük. -Ezt azért csak most végezzük el, mert így állásában, véletlen sem levesedik meg, illetve a kinyújtott tésztánk is fellélegzik egy kicsit.-
A legyalult tököt egységesen rászórjuk, elosztjuk a tésztán úgy, hogy az egyik (hosszabb) szélén 3-4 centit tisztán hagyunk.
Ezután meghintjük mákkal, cukorral, fahéjjal és gyömbérrel ízesítjük, a tisztán hagyott szélét finoman megkenjük vízzel (azért, hogy majd szépen összetapadjon) és amennyire csak tudjuk szorosan feltekerjük.
A feltekert tésztánkat 16 részre osztva felvágjuk.
Egy vajjal kikent vagy sütőpapírral bélelt (nekem ez sokkal szinpatikusabb 😉 igen, azért) tepsibe pakoljuk, nagyjából 25 percet ismét kelesztjük, aztán az előmelegített sütőben 30-35 perc alatt szépen megsütjük (figyeljük rá!) majd a sütőből kivéve egy kis tejjel megkenegetjük, porcukorral megszórjuk.
Sokáig eszembe sem jutott? 😳 passz. de amióta rákaptam, mindenkinek ajánlom a kézi robotgép dagasztókar részét/funkcióját, tisztán és alaposan lehet vele dolgozni... enyém "csak" 450W-os és ez pont ölég 👌
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése