FINOM LEVES a burgonya főzővizéből
A mamikámtól lestem el a következő praktikát.
...és még ki tudja hányat :)
A megpucolt burgonya főzővizét soha nem öntötte el, hanem egy kevéske fokhagymás rántást készített hozzá, amibe egy kis fűszerpaprika is került és jó sok házi, cérnametélttel, friss petrezselyem zölddel koronázta ezt a ritka finom levest.
SERTÉSSZELET CUKKINIS BUNDÁBAN,
ALMÁS - BURGONYASALÁTÁVALHozzávalók:
60 dkg sertéskaraj
50 dkg cukkini
1 ger. fokhagyma
2 db tojás
12 dkg liszt
1/2 dl tej
borsikafű
só
a salátához:
60 dkg burgonya
2 db alma
1 p. tejföl
1 ek. mustár
1 ek. torma
szerecsendió bors, só
A
cukkinit nagy lyukú reszelőn lereszeljük és lesózzuk.
A karajt
felszeleteljük, klopfoljuk, sózzuk és meghintjük borsikafűvel.
A
cukkinit 10-15 perc elteltével, alaposan kinyomkodjuk, és a tojásokkal a
liszttel és a tejjel sűrű masszává keverjük, 1 gerezd zúzott
fokhagymával és szükség szerint sóval ízesítjük (csak finoman, ugyi a cukkinit és a húst is sóztuk)
A hússzeleteket először lisztbe (nem szerepel a hozzávalók közt), majd a
cukkinis masszába mártjuk és takaréklángon, bő zsiradékban megsütjük.
A salátához a tejfölt, a mustárt, és a tormát egy tálban összekeverjük, szerecsendióval és sóval ízesítjük (ha túl markánsnak találjuk az ízét, egy kis porcukorral enyhíthetünk rajt).
A salátához a tejfölt, a mustárt, és a tormát egy tálban összekeverjük, szerecsendióval és sóval ízesítjük (ha túl markánsnak találjuk az ízét, egy kis porcukorral enyhíthetünk rajt).
A megfőtt burgonyát és az almát
felcsíkozzuk és alaposan összekavarjuk az öntettel; tálalásig hűtőben
tartjuk.
KÖNNYŰ, FŰSZERES POGÁCSA (magyaros)
Hozzávalók:
50 dkg liszt + szórás
25 dkg margarin
1/2 fej vöröshagyma
1 p. kefir (150 g.)
3 dkg élesztő
1 db tojás + kenés
1 dl víz
fűszerpaprika
őrölt és egész kömény
durvára őrölt bors, só
Az
élesztőt felfuttatjuk egy deci langyos, cukros vízben.
A hagymát szép
apróra vágjuk (amilyen apróra csak tudjuk) és egy kevés zsíron vagy olajon
megpirítjuk, majd leszűrjük illetve kinyomkodjuk, úgy, hogy minél
kevesebb zsiradék maradjon rajta, de a zsiradékot ne öntsük el.
A kefirbe belekeverjük a tojást és a hagymát.
A lisztet megsózzuk, belekeverünk kettő teáskanál fűszerpaprikát (én, felesben édes és csípőset használtam), borsozzuk, és őrölt köménnyel ízesítjük. Az így kapott fűszeres liszthez a puha margarint, a felfuttatott élesztőt és a kefirt.
Aztán összegyúrjuk a tésztát,.
A tésztánkat langyos helyen 30 percig pihentetjük, majd kinyújtjuk és a hagymából maradt zsiradékal vékonyan megkenjük a felületét, meghajtogatjuk és ismét legalább 30-40 percet kelesztjük.
Amikor szépen megkelt a tészta kinyújtjuk, kiszaggatjuk a tetejét bevagdossuk, megkenjük (a+) tojással és megszórjuk egész köménnyel, forró sütőben megsütjük.
A kefirbe belekeverjük a tojást és a hagymát.
A lisztet megsózzuk, belekeverünk kettő teáskanál fűszerpaprikát (én, felesben édes és csípőset használtam), borsozzuk, és őrölt köménnyel ízesítjük. Az így kapott fűszeres liszthez a puha margarint, a felfuttatott élesztőt és a kefirt.
Aztán összegyúrjuk a tésztát,.
A tésztánkat langyos helyen 30 percig pihentetjük, majd kinyújtjuk és a hagymából maradt zsiradékal vékonyan megkenjük a felületét, meghajtogatjuk és ismét legalább 30-40 percet kelesztjük.
Amikor szépen megkelt a tészta kinyújtjuk, kiszaggatjuk a tetejét bevagdossuk, megkenjük (a+) tojással és megszórjuk egész köménnyel, forró sütőben megsütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése