TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2015. május 22., péntek

Mönü 2. azaz Szükség az ismétlés annnya

...és íme a második mönüm amit első sorban én, de a szükség is szült XD














FINOM LEVES a burgonya főzővizéből
A mamikámtól lestem el a következő praktikát.
...és még ki tudja hányat :)

A megpucolt burgonya főzővizét soha nem öntötte el, hanem egy kevéske fokhagymás rántást készített hozzá, amibe egy kis fűszerpaprika is került és jó sok házi, cérnametélttel, friss petrezselyem zölddel koronázta ezt a ritka finom levest.  


















SERTÉSSZELET CUKKINIS BUNDÁBAN, 
    ALMÁS - BURGONYASALÁTÁVAL
Hozzávalók:
60 dkg sertéskaraj
50 dkg cukkini
1 ger. fokhagyma
2 db tojás
12 dkg liszt
1/2 dl tej
borsikafű



a salátához:
60 dkg burgonya
2 db alma
1 p. tejföl
1 ek. mustár
1 ek. torma
szerecsendió
bors, só 
A cukkinit nagy lyukú reszelőn lereszeljük és lesózzuk. 
A karajt felszeleteljük, klopfoljuk, sózzuk és meghintjük borsikafűvel. 
A cukkinit 10-15 perc elteltével, alaposan kinyomkodjuk, és a tojásokkal a liszttel és a tejjel sűrű masszává keverjük, 1 gerezd zúzott fokhagymával és szükség szerint sóval ízesítjük (csak finoman, ugyi a cukkinit és a húst is sóztuk)
A hússzeleteket először lisztbe (nem szerepel a hozzávalók közt), majd a cukkinis masszába mártjuk és takaréklángon, bő zsiradékban megsütjük.
A salátához a tejfölt, a mustárt, és a tormát egy tálban összekeverjük, szerecsendióval és sóval ízesítjük (ha túl markánsnak találjuk az ízét, egy kis porcukorral enyhíthetünk rajt). 
A megfőtt burgonyát és az almát felcsíkozzuk és alaposan összekavarjuk az öntettel; tálalásig hűtőben tartjuk.
















KÖNNYŰ, FŰSZERES POGÁCSA (magyaros) 
Hozzávalók:
50 dkg liszt + szórás
25 dkg margarin
1/2 fej vöröshagyma
1 p. kefir (150 g.)
3 dkg élesztő
1 db tojás + kenés
1 dl víz
fűszerpaprika
őrölt és egész kömény
 
durvára őrölt bors, só 
Az élesztőt felfuttatjuk egy deci langyos, cukros vízben.
A hagymát szép apróra vágjuk (amilyen apróra csak tudjuk) és egy kevés zsíron vagy olajon megpirítjuk, majd leszűrjük illetve kinyomkodjuk, úgy, hogy minél kevesebb zsiradék maradjon rajta, de a zsiradékot ne öntsük el.
A kefirbe belekeverjük a tojást és a hagymát.
A lisztet megsózzuk, belekeverünk kettő teáskanál fűszerpaprikát (én, felesben édes és csípőset használtam), borsozzuk, és őrölt köménnyel ízesítjük. Az így kapott fűszeres liszthez a puha margarint, a felfuttatott élesztőt és a kefirt
Aztán összegyúrjuk a tésztát,.
A tésztánkat langyos helyen 30 percig pihentetjük, majd kinyújtjuk és a hagymából maradt zsiradékal vékonyan megkenjük a felületét, meghajtogatjuk és ismét legalább 30-40 percet kelesztjük.
Amikor szépen megkelt a tészta kinyújtjuk, kiszaggatjuk a tetejét bevagdossuk, megkenjük (a+) tojással és megszórjuk egész köménnyel, forró sütőben megsütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése