TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2018. október 4., csütörtök

Karaj, burgonya és zöldség avagy Nem akartam többet

Ez az igazság; ma nem akartam többet, egy kis húst, krumplit meg valami zöldséget vagy salit...















MUSTÁROS PÁCBAN ÉRLELT SERTÉSKARAJ,
  PARÁZSBURGONYÁVAL ÉS ZELLERSALÁTÁVAL
Hozzávalók:
60 dkg sertéskaraj
6 ek. mustár
80 dkg parázsburgonya
8 ger. fokhagyma (lehet több is)
4 szál szárzeller
15 dkg datolyaparadicsom
4 ek. olívaolaj
4 ek. fehérborecet
borsikafű
bors, só
A sertéskaraj felszeleteljük, enyhén megklopfoljuk.
A mustárt, borssal és borsikafűvel kikeverjük, majd a karajszeleteket alaposan bekenjük, „bemasszírozzuk” vele, aztán egy tálba étolajat öntünk és a szeleteket szépen belepakoljuk úgy, hogy a szeletek ne lógjanak ki az olajból, tehát bepácoljuk. Legalább egy napig, frissentartó fóliával letakarva, hűtőben érleljük. A szeleteket grillserpenyőben szépen megsütjük, megsózzuk.
Az olívaolajat és a borecetet jól összekeverjük, sózzuk, borsozzuk.
A szárzellert apró kockákra daraboljuk, a datolyaparadicsomot felkarikázzuk és beleforgatjuk az öntetbe, hűtőben pihentetjük, szerencsés esetben a zeller levelét is beleaprítjuk.
A parázsburgonyát (nem fontos meghámozni, de lehet) alaposan megmossuk, leszárítjuk.
A tiszta és száraz burgonyákat egy serpenyőben vagy lábosban, közepes hőmérsékleten, „folyamatosan” mozgatva, addig pirítjuk, amíg a héja ráncosodni nem kezd (kb.10 perc). Közben a foghagyma gerezdeket megpucoljuk, ügyelve arra, hogy a gerezd külső, fényes felületét ne sértsük meg (erre azért kell figyelni, mert így esetleges túlpirításkor nem, illetve nehezebben keseredik). A burgonya pirításának utolsó 1-2 percében hozzáadjuk a fokhagymagerezdeket.










Ezután megsózzuk, 1 deci vizet öntünk rá -vigyázzunk kicsit fröcskölhet- majd fedő alatt szépen puhára pároljuk, közben meg-megmozgatva és ha szüksége kevéske vizet öntve alá. A puhulásii ideje a burgonyák nagyságától függ, mindig a legnagyobba bökjünk belel vagy kóstoljuk meg. Ha ügyesen dolgoztunk, egy pompás, szinte krémes állagú burgonyát kapunk.
Ja! természetesen a fokhagymagerezdeket is tálaljuk ki, hisz’ ezeknek is finom krémes az állaga, és nincs az a „bántó” fokhagyma íze.


2 megjegyzés: