Egy ideje már foglalkoztat, a babos-rizs készítése.
Aztán a minap mit látok a tv-ben, egy Damaszkuszban barangolós gasztro-műsorban...
Lencsés-rizs azaz Mujaddara, ami egy klasszikus étel, Libanonban illetve a Közép-Keleti régióban, általában Basmati rizzsel készül, jó fűszeresen, gazdagabb családoknál, akár hússal, hallal is kiegészíthető, de az alap, az hús mentes, és ölég gyakori étek. Bizonyos alkalmakkor a templomokban is ezt szokták osztani az arra rászorulóknak, ezért a szegény emberek eledeleként is emlegetik; illetve létezik a mondás miszerint Az éhesember a életét is eladná egy tál mujaddaráért.
"A hunrgy man would be willing to sell his for a dish of mujaddara."
Na, ezt el kell készítenem-gondoltam- persze nem én lennék, ha minden a leírtak szerint történne, főleg ha hiányzik egy-két dolog itthonról... akkor jön a Fantázia, Bátorság, Jó étvágy!
Elkészült; nem mujadarra, de lényegében valami olyasmi és finom, nagyon finom 😉
KELETI
FŰSZERES LENCSÉS-RIZS,
CHILIS-FAHÉJAS
CSIRKÉVEL
Hozzávalók:
60 dkg
csirkemell (4 db, 15 dkg-s)
chilipehely,
kakukkfű, őrölt fahéj, só
20 dkg basmati
rizs
20 dkg
lencse
2 db alma
4-5 ger.
fokhagyma
2 db
babérlevél
4 szem
szegfűszeg
őrölt római kömény
lestyán
kurkuma
só
saláta
natúr
joghurt
-Ehhez az
ételhez, célszerű kisebb, 15 dekás csirkemelleket választanunk, de
természetesen szeletekkel és csontos részekkel is készíthetjük. -
Egy serpenyőt felmelegítünk, és a csirkemelleket minden oldalukról „megkapatjuk”, aztán lassan, kis lángon, fedő alatt szépen megpároljuk őket, szükség szerint kevés vizet aláöntve, de ügyeljünk arra, hogy ne főzzük.
Az almát felkockázzuk,
a fokhagymát felaprítjuk.
A lencsét
forrásban levő, sós, 1 babérlevéllel ízesített vízben 15 percig főzzük, aztán
leszűrjük, lecsepegtetjük.
A rizst
olívaolajon áthevítjük, hozzáadjuk a fokhagymát és az almát, valamint az
előfőzött lencsét, és egyből felöntjük kb. 2.5 szerese forró vízzel, megsózzuk,
befűszerezzük, a szegfűszeggel, 1 babérlevéllel, római köménnyel, lestyánnal és egy
kevéske kurkumával. A párolt rizshez hasonlatos módon készre pároljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése