Ugyi hétfőn vásároltam 4 db zsenge karalábét, amin most még a levele is rajta van, és ettől lesz olyan terebélyes, hogy nem csak a kis nylon zacsiba nehéz beletuszkolni, hanem a bevásárló szatyorba is elfoglalja a sör helyét 😒
Épp a tuszkolás azon részénél tartottam, amikor még két kézzel, finoman visszahajtottam a karalábé leveles részét, de már csak az egyik kezemben tartottam, a másikkal próbáltam letépni egy zacsit (lelkileg felkészülve, kicsit feszülve, hogy milyen"könnyű lesz" szétszedni a két réteget - szintén egy kézzel), amikor egy kedves ismerős, segítői barátsággal hozzám szólt: - Miért nem téped le?! - Igaz! gondoltam, aztán kétségbeesett bátorsággal, megrántottam... a zacsik pedig egy átlátszóan hullámzó, tenger szerpentinként gördültek le a gurgulájkról.
Mire az ismerősöm csak annyit tett hozzá - A karalábé leveleit.
Ki kellett vágni magam - Mert abból fincsi saláta lesz!
Ennyi volt a történet; most jön a vallomás.
Nem mondtam igazat; nem lett fincsi a saláta!
De... →↓
TÖLTÖTT KARALÁBÉLEVEK,
PARADICSOMOS-HAGYMÁS
CUKKINIVEL
Hozzávalók:
4 db
zsengekaralábé levelei
50 dkg
sertés darálthús
10 dkg rizs
5 dkg
parasztkolbász
50 dkg cukkini
2 nagy fej
vöröshagyma
2 ger. fokhagyma
30 dkg
paradicsom
2 ek.
fehérborecet
lestyán
őrölt kömény
só
1 fél fej
vöröshagymát felaprítunk, kevés zsiradékon megpirítjuk.
A parasztkolbászt
apró kockákra vágjuk.
Párolt rizst
készítünk, amit köménnyel és lestyánnal ízesítünk.
Ezután
elkészítjük a tölteléket; a rizst, a kolbászt és a pirított hagymát, alaposan összedolgozzuk
a darált hússal, megsózzuk, szükség szerint utó ízesítjük. (Igen, én teljesen készre
párolom a rizst, és nem teszek bele tojást; ha valaki ebbe nem bízik, csinálja
úgy ahogy szokta.)
A karalábé
leveleket alaposan megmossuk, aztán egy éles késsel kivágjuk a vastagabb
szárrészeket, majd forrásban levő, sós vízben 3-5 percig főzzük, leszűrjük, leöblítjük.
No, most jön
a pepecs.
A felpuhult
karalábé levelekbe, beletöltjük, belegöngyöljük a rizses-húsos tölteléket.
Ez ugyanúgy
történik, mintha káposztából vagy szőlőlevélből készítenénk töltikéket, csak ezek
kisebbek lesznek., tehát szorosan és a végeinél behajtogatva, begyömöszölve.
A maradék
apróbb, elszakadt karalábé leveleket, felcsíkozzuk.
A cukkinit kb.
félcenti vastag csíkokra vágjuk.
A
paradicsomot felkockázzuk.
A megmaradt 1,5 fej vöröshagymát félkarikákra szeleteljük és egy nagyobb edényben, aranysárgára
pirítjuk, majd hozzáadjuk a cukkinit, a paradicsomot, és a felcsíkozott leveleket,
megsózzuk, rálottyintjuk a két evőkanál borecetet, zúzott fokhagymával, és
felöntjük kb. 2,5 dl vízzel (nagyjából a szintjéig), a töltikéket szépen
rápakoljuk a tetejére, majd fedő alatt, a tűzhely legkisebb lángján 35-40 percig
főzzük, pároljuk.
Nekem ebből
a mennyiségből, adagonként 5-6 töltike jött ki.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése