...mondom majdnem!
Az igazsághoz tartozik, hogy eredetileg tökfőzelék villant át a kis agyamon, mint sokunknak, aki ránéz egy tökre - meglátni és megszeretni.
No, de mi legyen a feltét, pörkölt, fasírozott, időhúzós...
TÖKÖS CSIRKEMELL PAPRIKÁSAN,
ZSEMLEGOMBÓCCAL
Hozzávalók:
60 dkg csirkemell
50 dkg tisztított főzőtök
2 db paprika
1 fej vöröshagyma
1 p. tejföl
1-2 liszt
fűszerpaprika
kömény
kapor
kapor
bors, só
A vöröshagymát apóra vágjuk, üvegesre sütjük.
A csirkemellet, a paprikát felcsíkozzuk és a hagymához adjuk, sózzuk, borsozzuk, köménnyel, kaporral ízesítjük, meghintjük fűszerpaprikával, elkeverjük, és egyből felöntjük vízzel. A tököt, a csirkéhez hasonlatosan csíkokra vágjuk, és ezt is hozzáadjuk, ismét ismét felöntjük vízzel, és puhára főzzük.
Tejfölből és lisztből készült habarással besűrítjük, kiforraljuk, zsemlegombóccal tálaljuk.
A vöröshagymát apóra vágjuk, üvegesre sütjük.
A csirkemellet, a paprikát felcsíkozzuk és a hagymához adjuk, sózzuk, borsozzuk, köménnyel, kaporral ízesítjük, meghintjük fűszerpaprikával, elkeverjük, és egyből felöntjük vízzel. A tököt, a csirkéhez hasonlatosan csíkokra vágjuk, és ezt is hozzáadjuk, ismét ismét felöntjük vízzel, és puhára főzzük.
Tejfölből és lisztből készült habarással besűrítjük, kiforraljuk, zsemlegombóccal tálaljuk.
ZSEMLEGOMBÓC
4 db zsemle
2 db tojás
20 dkg liszt
1 dl tej
1 kisebb vöröshagyma
petrezselyem zöldje
bors, só
A zsemléket pici kocákra vágjuk (kb. centisre) és olajon szépen egységesen megpirítjuk (közben, finoman adhatunk hozzá még olajat, de ne olajozzuk túl!).
A petrezselymet felaprítjuk; a vöröshagymát apróra vágva megpirítjuk, „lecsepegtetjük”, hogy minél kevesebb olaj maradjon rajta.
Amikor a zsemlekockák már kissé kihűltek, hozzáadjuk a lisztet és alaposan átforgatjuk, majd meglocsoljuk a tejjel, sózzuk, borsozzuk, beleszórjuk a hagymát és az aprított petrezselyem zöldet, hozzáütjük a tojásokat és alaposan összekeverjük, 5 percig pihentetjük.
Az így kapott masszából, nagyon enyhén, nedvesített kézzel, tömör kis gombócokat formázunk és közepes forrásban levő vízben 10-12 perc alatt kifőzzük. Szükség esetén picike!!! lisztet adhatunk hozzá.
A nedvesített kéz, annyit jelen, hogy épp 1-2 "csepp" legyen; ez még megkönnyíti a dolgunkat, ha több akkor már "kenődik a tészta" és úgy érezzük, hogy liszt kell bele, NE!
A nedvesített kéz, annyit jelen, hogy épp 1-2 "csepp" legyen; ez még megkönnyíti a dolgunkat, ha több akkor már "kenődik a tészta" és úgy érezzük, hogy liszt kell bele, NE!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése